Priče > Biznis

AIR SERBIA obeležila JUBILEJ: Ova AVIOKOMPANIJA je slika i prilika NAPRETKA i USPEHA naše zemlje

Siniša Mali istakao je da je posle teških pregovora, uz pomoć Etihada, strateškog partnera, preokrenuta situacija i stvorena Air Serbia

Izvor: K1info/Tanjug

26/10/2023 > 23:05

podeli vest:

AIR SERBIA obeležila JUBILEJ: Ova AVIOKOMPANIJA je slika i prilika NAPRETKA i USPEHA naše zemlje
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg


U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu svečano je obeležen jubilej - 10 godina postojanja naše nacionalne aviokompanije Air Srbija.

Ministar finasija Siniša Mali rekao je da je Air Serbia simbol uspeha, napretka i promena koje su se u Srbiji desile proteklih 10 godina.

- Sećamo se, kao juče da je bilo, 2013. godine kad je predsednik Vučić zamolio šeika iz Emirata da nam pomogne u restrukturiranju tadašnjeg JAT-a. A tadašnji JAT, dame i gospodo, imao je preko 400 miliona dolara obaveza duga. Imao je, ako se ne varam, 11 aviona i nije imao budućnost. To je bila slika i prilika Srbije, tada 2012., 2013. godine, Srbije koju smo nasledili - rekao je Mali.

Kako je naveo, posle teških pregovora, uz pomoć Etihada, strateškog partnera, preokrenuta je situacija i stvorena Air Serbia, pa se od kompanije Jat Airways, koja je bila na ivici bankrota, napravila najbrže rastuća i najveća regionalna nacionalna aviokompanija.

- To je bila prosto neverovatna šansa i san, koji smo mislili da nikada nećemo Air Serbia proteklih 10 godina - slika je i prilika uspeha i napretka naše zemlje - rekao je Mali.

Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek rekao je da je neverovatno kako vreme leti i da mu deluje kao da je impresivna avantura na koju se Air Serbia otisnula koliko juče.

- Čini se da Air Serbia dobro stari - kao vino. Baš kao i svi mi sa njom. Izborili smo se sa brojnim izazovima do sada, među kojima je jedan od najvećih bila pandemija - rekao je Marek.

Prema njegovim rečima, naročitu zahvalnost duguje svim zaposlenima u kompaniji, bez kojih Air Serbia ne bi bila tu gde je danas.
 

Ostavite komentar