Priče > Biznis

Nema razloga da STRUJA DRASTIČNO poskupi: Još uvek se o tom pitanju RAZGOVARA sa MMF

Brnabićka je rekla i da povećanje akciza ide paralelno sa povećanjem plata i penzija

Izvor: K1info/telegraf.rs

13/09/2023 > 16:59

podeli vest:

Nema razloga da STRUJA DRASTIČNO poskupi: Još uvek se o tom pitanju RAZGOVARA sa MMF
Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se još uvek razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju cena električne energije i da će se Vlada Srbije truditi da ne bude poskupljenja, ili da bar budе minimalnо.

- Imala sam ponovo radni sastanak i sa članovima Nadzornog odbora EPS, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušanom Živkovićem i sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović o pripremama za grejnu sezonu. Mi imamo potpuno pripremljeno sve za ovu zimsku sezonu, na našim deponijama uglja je preko 2,1 milion tona uglja. Imamo dodatno pokrivene količine, a dnevno otprilike kopamo 100.000 tona uglja iz naših kopova i skladištimo na deponije. Pored toga, imamo dodatno pokrivene količine koje idu u luku Konstancu ili Ploče - rekla je ona.

Premijerka je navela da će se pregovarati možda i sa lukom Ploče o dodatnim kapacitetima za skladištenje. Brnabićeva je rekla da nema potrebe da cena električne energije "dramatično" raste. Premijerka se osvrnula i na povećanje akciza.

- Što se tiče povećanja akciza, ono je praktično i predviđeno rebalansom budžeta. Međutim, kada pričamo o tome, uvek treba da imamo u vidu da to takođe prati odnosno ide paralelno sa povećanjem plata i penzija. Mi smo najavili dodatno povećanje plata - najmanje od 10 odsto u javnom sektoru od 1. januara 2024. godine, dodatno povećanje penzija od 1. januara 2024. godine za 14, 6 odsto, jednokratnu finansijsku podršku penzionerima 20.000 dinara do kraja novembra - kaže ona.

Brnabićeva je dodala da se očekuje rekordno povećanje minimalne cene rada od januara 2024. godine.

- Kada pričamo o svemu ostalom, treba imati u vidu da se i plate i penzije kontinuirano povećavaju - dodala je ona.

Ostavite komentar