Priče > Biznis

KLETVA 35. godine: PRERANO je za PENZIJU, za POSAO kasno je...

Brojni zvaničnici, ali i članovi akademske zajednice priznali su da je rasprostranjena starosna diskriminacija

Izvor: K1info/rts.rs

01/09/2023 > 10:12

podeli vest:

KLETVA 35. godine: PRERANO je za PENZIJU, za POSAO kasno je...
Foto: Pexels.com


U Kini je sve teže mladim ljudima, posebno onima preko 35. godine, da nađu posao.

Kletva tridesetpete, kako je fenomen nazvan, široko je rasprostranjena starosna diskriminacija u Kini, koju kritikuju mnogi akademici i zvaničnici.

Kada je u februaru Han izgubila posao kao dizajnerka interfejsa u Pekingu, mislila je da će joj njeno desetogodišnje iskustvo pomoći da lako pronađe novi posao.

Traženje posla, međutim, se odužilo. Poslala je stotine prijava za posao, a bila je pozvana samo na četiri intervjua.

Iz nemogućnosti da se zaposli u svojoj profesiji, okrenula se privremenim poslovima kako bi sklopila kraj sa krajem. Raznosila je hranu, gde je zarađivala 2,8 dolara dnevno, a onda i kao vodič za šoping, ali je taj posao morala da napusti zbog upale slepog creva koju je dobila od predugačkog stajanja.

- Radila sam svaki mogući posao, ali su ili bili previše naporni ili premalo plaćeni - kaže Han.

Srž problema je činjenica da je sa 34 godine postala prestara za mnoge poslodavce.

Foto: Tanjug

 

Han je među mnogim milenijalcima u Kini koji strahuju da su žrtve "kletve 35".

Izraz je nastao na društvenim mrežama kako bi se opisali masovni otkazi radnika u velikim tehnološkim kompanijama, ali je postao toliko rasprostranjen da su njegove žrtve postale čak i savetnici političara u Komunističkoj partiji.

Treba samo pogledati bezbroj oglasa za posao koji eksplicitno traže da kandidati ne budu stariji od tog uzrasta, koji mnogi stručnjaci ne smatraju ni da je sredovečan.

Veliki broj primera nalazi se i na društvenim mrežama. Žustra debata izbila je kada se pročulo da hosteli u Pekingu odbijaju mušterije starije od 35 godina. Čak je i taoistički hram u junu tražio da novi monasi moraju da budu mlađi od 35.

Mnogi organi vlasti takođe automatski iz konkurencije za neku poziciju izbacuju starije od 35. Na tu praksu ukazao je i jedan poslanik na prošlogodišnjem okupljanju u glavnom savetodavnom telu kineskog parlamenta.

Foto: Shutterstock

 

- Nevidljiva diskriminacija 35-godišnjaka je oduvek postojala na radnom mestu. Ogromno je traćenje talenta da se odbijaju kandidati na osnovu godina - istakao je Điang Šengnan na parlamentarnom okupljanju.

Brojni zvaničnici, ali i članovi akademske zajednice priznali su da postoji problem.

U izveštaju iz 2022. godine u državnom listu Pipls dejli, profesor u školi Centralne partije, koja obrazuje kadrove ta Komunističku partiju, opisao je kletvu kao „uobičajeni fenomen na tržištu rada“ i okrivio ga za uzrokovanje društvene anksioznosti.

Državna novinska agencija Sinhua predložila je potencijalno rešenje – posebne zakone koji bi dali prednost radnicima iznad 35 godina, zajedno sa finansijskom pomoći i pravilima protiv starosne diskriminacije.

Ostavite komentar