Priče > Biznis

ŠOFERI sa Šri Lanke, dostavljači sa KUBE, GRAĐEVINCI iz Turske: Sve što treba da znate o ZAPOŠLJAVANJU STRANACA

Zakon o zapošljavanju stranaca se menja suštinski, ukidanjem dosadašnjih radnih i ličnih dozvola

Izvor: K1info/poslovi.infostud

29/08/2023 > 13:49

podeli vest:

ŠOFERI sa Šri Lanke, dostavljači sa KUBE, GRAĐEVINCI iz Turske: Sve što treba da znate o ZAPOŠLJAVANJU STRANACA
Foto: Unsplash.com


Poslodavci imaju sve više problema da pronađu radnike na domaćem tržištu, pa nedostatak radne snage pokušavaju da nadomeste angažovanjem radnika iz inostranstva.

Vozači sa Šri Lanke, dostavljači sa Kube, građevinski radnici iz Turske sve češće se mogu videti na ulicama i gradilištima u Srbiji.

Poslodavci se žale da čekaju i po nekoliko meseci da se završe adiministrativne procedure da bi ih zaposlili. Najavljene izmene dva zakona - o strancima i zapošljavanju stranaca, trebalo bi da ublaže problem sa manjkom radne snage.

Upravo zato, advokat Milica Čučković iz kancelarije "Cvjetićanin i partneri" odgovara na 10 ključnih pitanja i pojašnjava kakve nas sve izmene očekuju na ovom polju.

Ona kaže za Infostud da se Zakon o zapošljavanju stranaca menja suštinski, ukidanjem dosadašnjih radnih dozvola i ličnih radnih dozvola, koje će biti zamenjene - jedinstvenom dozvolom. Sa druge strane, Zakon o strancima bavi se širom problematikom, pa će, uprkos izmenama, ovaj propis zadržati svoju suštinu

Kako je najavljeno, puna primena izmena zakona očekuje se od 1. februara 2024. godine, što se odnosi i na jedinstvenu dozvolu za rad stranih državljana.

Jedinstvena dozvola

U čemu je prednost jedinstvene dozvole u odnosu na model koji se trenutno primenjuje?

Umesto dosadašnje dve dozvole, odnosno odobrenja za privremeni boravak i dozvole za rad, nadležni državni organ će izdavati samo jednu - jedinstvenu dozvolu, koja će obuhvatiti oba navedena odobrenja. I do sada je bilo moguće podneti objedinjeni zahtev za odobrenje privremenog boravka i izdavanja dozvole za rad, ali bi privremeni boravak bio odobren od strane Uprave za strance unošenjem nalepnice privremenog boravka u putnu ispravu stranke, nakon čega bi NSZ na adresu poslodavca dostavljala poseban akt – dozvolu za rad.

Dužina trajanja boravka – tri godine

Novina je, takođe, i dužina trajanja privremenog boravka. Šta se postiže ovom merom?

Do sada je Uprava za strance mogla da odobri strancu boravak u najdužem trajanju od godinu dana. Sada se taj period produžava na tri godine. To ne znači da će u svakom slučaju Uprava za strance odobravati boravak u najdužem mogućem trajanju, već će dužina ovog perioda, kao i do sada, zavisiti od konkretnih okolnosti i razloga zbog kojih je boravak odobren.

Foto: Shutterstock

 

Ovom merom se postižu značajne uštede na strani podnosilaca zahteva, jer će umesto plaćanja taksi za produženje boravka na svakih, primera radi, godinu dana, oni moći da plate taksu jednom, prilikom podnošenja zahteva.

Ukoliko je boravak odobren na period kraći od tri godine, stranac će moći da podnese zahtev za produženje privremenog boravka uz koji će ponovo biti u obavezi da dostavi dokaze o plaćanju taksi. Na ovaj način se posredno smanjuje i broj predmeta koji se vode po zahtevima stranaca pred Upravom za strance.

Rok skraćen sa 30 na 15 dana

Skraćeni su i neki rokovi. Koji postupci bi trebalo da traju kraće?

Foto: Freepik.com

 

Postupak za odobrenje privremenog boravka trajaće upola kraće, umesto dosadašnjih 30 dana, stranci će na odluku nadležnog organa čekati 15 dana. Postupak izdavanje jedinstvene dozvole takođe će trajati do 15 dana.

Do sada je poslodavac koji je želeo da zaposli stranca bio dužan da pre zapošljavanja pribavi izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje o rezultatu ispitivanja tržišta rada, kako bi se utvrdilo da li na našem tržištu postoje nezaposlena lica koja po svojim kvalifikacijama i radnom iskustvu ispunjavaju zahteve poslodavca.

Foto: Pexels.com

 

Sada će NSZ ove okolnosti utvrđivati tek nakon podnošenja zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole i rezultat ispitivanja izdavati u roku od četiri dana.

Pooštrene kazne

Kakve su kazne za nesavesne poslodavce?

Predloženim izmenama kazne za poslodavce su značajno pooštrene. Pravno lice, koje zaposli stranca suprotno odredbama Zakona o zapošljavanju stranaca u prekršajnom postupku može biti obavezno da isplati novčanu kaznu u iznosu od 800.000 dinara do 2.000.000 dinara.

Odgovorno lice u pravnom licu takođe može biti novčano kažnjeno, i to u iznosu od 20.000 dinara do 150.000 dinara. Kazne sa poslodavce – preduzetnike iznosiće od 50.000 do 500.000 dinara. Poslodavcima se za ove prekršaje može izreći i zabrana obavljanja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Državljanstvo i vrsta putne isprave

Od trenutka kada stranac dođe u Srbiju, koliko će moći da ostane i kada će moći da počne da radi?

- To će zavisiti od više okolnosti. Prva, i najvažnija, jeste državljanstvo stranca. Trajanje dopuštenog boravka stranca koji nema odobrenje za privremeni boravak uređeno je međunarodnim ugovorima čiji smo potpisnici.

Foto: Pixabay.com

 

Druga okolnost od značaja za uslove za ulazak i boravak na teritoriji naše zemlje jeste vrsta putne isprave koju poseduje - da li se radi o pasošu, diplomatskom pasošu ili putnom listu. U pogledu rada u Srbiji, opšte pravilo je da strancima nije dopušteno da obavljaju rad pre pribavljanja dozvole

Izuzeci

Postoje i neki izuzeci?

- Zakon o zapošljavanju stranaca ne primenjuje se na određene kategorije lica, primera radi, na lica koja imaju pravo na privilegije i imunitete u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, na volontere, predstavnike inostranih medija i slično.

Takođe, određenim licima je dopušteno da u Srbiji rade bez radne dozvole, ukoliko trajanje njihovog boravka nije duže od 90 dana u 180 dana.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović/bs

 

Ovde se radi o vlasnicima, osnivačima, zastupnicima ili članovima organa domaćih pravnih lica koji nisu u radnom odnosu u tom licu, predavačima, istraživačima, kao i drugim kategorijama lica propisanim Zakonom o zapošljavanju stranaca. Licima koja imaju odobrenje za stalno nastanjenje takođe neće biti potrebna dozvola za rad.

Uslovi za zapošljavanje

Pod kojim uslovima će poslodavac moći da zaposli stranca? 

Jedan od uslova za zapošljavanje stranca ostaće i utvrđena činjenica da na našem tržištu rada nema nezaposlenih lica koja bi mogla obavljati iste poslove na kojima poslodavac namerava da angažuje stranca.

Foto: Unsplash.com

 

Zapošljavanje stranca ostvaruje se pod uslovom da poseduje vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja, odobrenje za privremeni boravak ili stalno nastanjenje i jedinstvenu dozvolu, ukoliko ništa drugo nije propisano.

Poslodavac ne sme zapošljavati niti koristiti rad stranca koji nezakonito boravi u Srbiji i koji ne ispunjava uslove za zapošljavanje, odnosno privremeno zapošljavanje.

Šta su benefiti za državu i strance

Kakav je značaj izmene ovih propisa i šta dobija država, a šta stranci koji dolaze u Srbiju?

Primarni cilj izmena ova dva propisa, jeste usklađivanje domaće regulative sa odredbama Direktive 2011/98/EU o jedinstvenom postupku obrade zahteva za izdavanje jedinstvene dozvole za boravak i rad stranim državljanima.

Izmene su korenite i značajne. Ukoliko predlozi Zakona budu usvojeni integralno, državni aparat može očekivati rasterećenje, a stranci veću sigurnost, kraće i ređe postupke, fleksibilnost elektronske komunikacije i manje troškove.

Nesavesni poslodavci

Šta za strane radnike u našoj zemlji trenutno predstavlja najveću prepreku i problem? 

- Najveće poteškoće imaju stranci koji na našoj teritoriji borave i rade suprotno Zakonu o strancima i Zakonu o zapošljavanju stranaca, bez odobrenja za privremeni boravak i dozvole za rad.

Ova lica su svakodnevno izložena riziku da budu prekršajno sankcionisana i udaljena iz naše zemlje, a svoja prava iz radnog odnosa, a naročito pravo na socijalno osiguranje, ne mogu da ostvare u punom obimu.

Odgovorni za ovakav položaj stranaca su nesavesni poslodavci koji imaju zakonsku obavezu da strancu pribave dozvolu za radi i da snose sve troškove ovog postupka. 

Povećan oprez

Da li će to biti rešeno ili ublaženo izmenama zakona?

S obzirom na to da su prekršajne kazne značajno povećane u odnosu na dosadašnje, možemo očekivati povećani oprez domaćih poslodavaca i, nadamo se, manje ovakvih slučajeva.

35.000 radnih dozvola

Prema podacima koji su navedeni u obrazloženju uz predlog izmena postojećeg Zakona, tokom 2022. godine izdato je oko 35.000 radnih dozvola. Tokom prošle godine najviše dozvola je izdato državljanima Kine, Ruske Federacije, Turske, Indije, Kube i Severne Makedonije.

Među zanimanjima koja su deficitarna na domaćem tržištu rada su građevinski radnici i profesionalni vozači. Prevoznici su proteklih meseci manjak šofera pokušali da nadomeste iz država regiona, ali i sa udaljenih destinacija poput Bangladeša i Šri Lanke.

Foto: Freepik.com

 

Prema podacima iz 2022. godine, Srbiji nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, od kojih je oko 8.000 u drumskom teretnom transportu.

U Obrazloženju Zakona se navodi da se, s obzirom na ubrzane promene na tržištu rada, kao i suočavanje sa nedostatkom radne snage, uvodi novi, fleksibilniji koncept zapošljavanja stranaca, kojim će im biti omogućeno da na brži i lakši način ostvare pravo na privremeni boravak i ujedno pravo na rad.

Ostavite komentar