Priče > Biznis

Mnogi sad pokreću ovaj BIZNIS: Otvoreno 400 novih SALONA LEPOTE, da li nam je potrebno još?

Stara je rasprava da li su saloni lepote potreba ili luksuz? Uz menjačnice i kockarnice, sve ih je više

Izvor: K1info/rts.rs

29/08/2023 > 09:30

podeli vest:

Mnogi sad pokreću ovaj BIZNIS: Otvoreno 400 novih SALONA LEPOTE, da li nam je potrebno još?
Foto: Unsplash.com


U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je otvoreno čak 400 novih frizersko-kozmetičkih salona.

Poređenja radi, u celoj 2022. otvoreno je oko 500 salona za lepotu. Istovremeno, mnogi preduzetnici ugasili su posao, pa upozoravaju da malobrojni godinama opstanu u tom poslu.

Stara je rasprava da li su saloni lepote potreba ili luksuz? Bez obzira za koji odgovor se odlučiti ne možete da ih ne primetite - uz menjačnice i kockarnice, sve ih je više. A u njima najtraženije usluge su veštački nokti, trepavice, botoksi i nadogradnja kose.

- Mislim da je sada mnogo bespotrebnih zahvata kako na licu tako i na telu, jako to utiče na mlade devojke. U nekom momentu mog poslovanja sam shvatila da ja neke stvari ne želim da radim i da mi je jako važno da se fokusiram na prirodnu negu - kaže Maja Sradnov, vlasnica kozmetičkog salona.

Foto: Pixabay.com

 

U APR-u je registrovano oko 14.000 frizersko-kozmetičkih salona. Trend rasta broja salona za lepotu vidljiv je poslednjih nekoliko godina, a kažu naročito od pojave korone. Velika je ponuda salona za lepotu, ali i potražnja.

Potražnja je i za srednjom Školom za negu lepote u kojoj se poslednjih godina traži mesto više.

- Upisali smo sve što smo planirali, tako da nismo imali nikakvih problema. Za razliku od prošle godine, donji prag učenika koji su primljeni u našu školu povećan je za pet bodova. Najveće interesovanje je za zanimanje frizer, to je uvek i bilo, upisujemo devet odeljenja. Međutim, veliko je interesovanje i za zanimanje pedikir, manikir - objašnjava Mesud Čustović, direktor Škole za negu lepote.

Koordinator praktične nastave u Školi za negu lepote Kristina Kuzmanović Glišić navodi da učenici iskazuju veliko interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa.

- Već negde na kraju prvog polugodišta, od decembra meseca, oni budu dovoljno obučeni da odu kod preuzetnika i da počnu da uče salonske forme - dodaje Kuzmanović Glišićeva.

Foto: Pexel.com

 

Statistika potvrđuje da je to i najpoželjniji biznis za preduzetnice mlađe od 35 godina.

- Upravo zbog tog momenta da je investicija jako mala da uđete u taj biznis, a povrat jako brz. Na društvenim mrežama mogu plasirati sve ono što rade, a na osnovu društvenih mreža mogu dopreti do novih korisnika njihovih usluga - ističe Marko Vučetić sa Infostuda.

Zato na zvanične podatke o broju novootvorenih salona treba dodati i nekoliko puta više onih koji usluge šišanja, sređivanja noktiju ili šminkanja pružaju na crno – po stanovima i iznajmljenim prostorima.

Ostavite komentar