Priče > Biznis

Šest zemalja pozvano u BRIKS: Ovo je PRVA FAZA PROŠIRENJA, na samitu usvojena i REZOLUCIJA O NOVOJ VALUTI plaćanja

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja te organizacije u svetu

Izvor: K1info/Tanjug

24/08/2023 > 11:55

podeli vest:

Šest zemalja pozvano u BRIKS: Ovo je PRVA FAZA PROŠIRENJA, na samitu usvojena i REZOLUCIJA O NOVOJ VALUTI plaćanja
Foto: Tanjug/AP


Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija pozvani su u članstvo BRIKS-a, saopštio je danas predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

On je rekao da će punopravno članstvo tih zemalja u BRIKS-u početi 1. januara 2024. godine, prenosi agencija RIA Novosti. Dodao je da je prijem novih članica prva faza proširenja petorke. Ramafosda je rekao da su lideri zemalja BRIKS-a usvojili završnu deklaraciju 15. samita i istakao da BRIKS veoma zabrinut zbog sukoba u svetu i da se zalaže za mirno rešavanje sukoba, putem dijaloga.

Proširenje, koji ima za cilj povećanje uticaja bloka, koji trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, takođe bi moglo da otvori put desetinama zainteresovanih zemalja koje traže prijem u BRIKS , što bi podržalo napore Pekinga i Moskve da to pretoče u održivu protivtežu Zapadu, ocenjuje Reuters.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija pozdravili su danas odluku lidera BRIKS-a o proširenju i o pozivu u članstvo ekonomskog saveza za ove dve zemlje. Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emiarat (UAE) šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan izjavio je danas da poštuje uključivanje svoje zemlje u BRIKS.

- Poštujemo viziju rukovodstva BRIKS-a i cenimo uključivanje UAE u članstvo ove važne grupe. Radujemo se kontinuiranoj posvećenosti, saradnji za prosperitet, dostojanstvo i dobrobit svih nacija i ljudi širom sveta - napisao je predsednik UAE na platformi X (Tviter).

Etiopski premijer Abii Ahmed saopštio je danas u objavi na platformi X da je odluka članica BRIKS-a da pozove Etiopiju da se pridruži važna odluka  i da njegova zemlja želi da sarađuje na inkluzivnom i prosperitetnom globalnom poretku, prenosi Reuters.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas novoprimljenim članicama BRIKS-a, uveravajući da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja te organizacije u svetu.

- Želeo bih da čestitam našim novim članicama koje će sledeće godine raditi punom parom - rekao je Putin, govoreći putem video veze na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Južnoj Africi, preneo je TASS.

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da će širenje BRIKS-a dati novi podsticaj mehanizmu saradnje grupe. Si je rekao na samitu u Johanesburgu da proširenje pokazuje odlučnost BRIKS-a da bude jedinstven i otvoren za saradnju, preneo je Reuters.

Tokom samita u Južnoj Africi, grupa BRIKS odobrila je i rezoluciju da se u budućnosti razmatra stvaranje "nove valute plaćanja". 

Ostavite komentar

alfa

Nova valuta, svakako. Dolar je zlo u rukama SAD i njenih poltrona.

14.09.2023 20:20