Priče > Biznis

DRŽAVA daje veliku PLATU, konkurs ističe VEČERAS: Prijavilo se 10.500 LJUDI, zarada možda i VEĆA OD 150.000 dinara

Danas u 20 časova ističe rok za prijavu zainteresovanih kandidata za posao popisivača za potrebe sprovođenja Popisa poljoprivrede

Izvor: K1info/rts.rs

21/08/2023 > 07:15

podeli vest:

DRŽAVA daje veliku PLATU, konkurs ističe VEČERAS: Prijavilo se 10.500 LJUDI, zarada možda i VEĆA OD 150.000 dinara
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Danas u 20 časova ističe rok za prijavu zainteresovanih kandidata za posao popisivača za potrebe sprovođenja Popisa poljoprivrede 2023. godine, podsetili su iz  Republičkog zavoda za statistiku. 

Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku izjavio je za RTS da se na konkurs za popisivanje poljoprivrednih gazdinstava prijavilo više od 10.500 kandidata, od kojih će biti izabrano tri hiljade popisivača.

Korović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio je da je prosečna procenjena zarada popisivača 60.000 dinara, kolika je bila i u popisu stanovništva, ali da može da bude i viša.

- Popisivači za dva i po meseca mogu da zarade i više od 150.000 dinara, u zavisnosti od njihovog angažovanja i posvećenosti. Plaća se po ispravno popunjenom elektronskom upitniku. Popisivač ima svoj adresar, tačno zna kod koga odlazi. Planirano je da prosečno po svakom popisivaču bude po 250 gazdinstava, ali onaj ko završi ranije dobiće novi adresar - istakao je Korović.

On je objasnio i kakva pitanja će biti postavljena tokom popisa.

 

- Skup svih pitanja podeljena su na tri seta. Prvi set, koji će biti postavljen svima, odnosi se na osnovne informacije o gazdinstvu, broju stoke, površine koje obrađujete. Drugi set pitanja, koji će biti postavljan po uzorku, odnosi na korišćenje đubriva, navodnjavanje. Treći set pitanja biće povučen iz evidencija - objasnio je Korović.

Rezultati krajem januara sledeće godine

Prema njegovim rečima, 2018. godine sprovedena je anketa o strukturi poljoprivednih gazdinstava, koja je pokazala da se broj gazdinstava smanjuje, a da obradive površine po gazdinstvu rastu.

- Ne bih ništa prognozirao sada. Prvi rezultati će biti krajem januara sledeće godine - navodi Korović.

Na pitanje da li se zna da li su se poljoprivredna gazdinstva modernizovala, Korović odgovara da će biti postavljena pitanja u vezi sa radnom snagom, mehanizacijom, objektima u kojima se drži stoka.

- Na bazi ankete, liči da jesmo i da će biti takvi trendovi - rekao je on i istakao da će svi dobijeni podaci biti međunarodno uporedivi.

Ostavite komentar