Priče > Biznis

Plata VOZAČA 250.000 - to i nije baš tako. Šta je sa deficitnim ZANIMANJIMA?

Plate u Srbiji ne mogu se porediti sa onim izvan granica Balkana

Izvor: K1info/kurir.rs

17/08/2023 > 19:16

podeli vest:

Plata VOZAČA 250.000 - to i nije baš tako. Šta je sa deficitnim ZANIMANJIMA?
Foto: Pixabay.com


Ono što svi žele na radnom mestu jesu svakako dobre plate. Ključni aspekt poslovanja i komercijalnih aktivnosti je upravo mogućnost ostvarivanja prihoda, a moguće zarade su čak i do 350.000 dinara.

Važno je, međutim, shvatiti da ovi iznosi nisu direktno plate, već kombinacija osnovne plate od oko 80.000 dinara i procentualnog učinka zasnovanog na ostvarenoj prodaji.

Za Kurir TV, a uzimajući u obzir problem deficitarinih zanimanja, poput vozača, Miloš Turinski iz Infostuda je dodatno istakao da situacija u Srbiji nije direktno uporediva s platama van granica Balkana.

On je istakao da se naši poslodavci trude da obezbede zahvalne plate za naše podnevlje, a ujedno je odgonentuo zaradu i kako ona funkcioniše.

- Jako je bitno da poslodavci i komercijalisti mogu da zarade i do 350.000 dinara, ali moramo biti svesni da im to nisu plate kao takve. Njihova plata je oko 80.000, a znamo da prodaja ide na procenat koji ostvare putem prodaje, i to su zarade do koje mogu da imaju - rekao je on.

Foto: Shutterstock

 

Potom se osvrnuo na ostala deficitarna zanimanja, poput vozača, i da se plate u Srbiji ne mogu porediti sa onim izvan granica Balkana.

- Uslovi rada su presudni, a tu se misli na visinu zarade, vidimo da se naši poslodavci trude da pariraju Evropi, ali to ide teško. Imali smo oglas za vozača u kojem se nudi 250.000 dinara, to je naš maksimum. Prosek je oko hiljadu evra. To i dalje nije dovoljno niti konkurentno Evrope - rekao je on.

Ostavite komentar