Priče > Biznis

REŠENJE ZA PLANETU stiglo iz Srbije: Naš SOFTVER je NAJBOLJI na svetu, NIKO ovako ne "RUKUJE" strujom

Softver ADMS trebalo bi da bude primenjen i u našoj zemlji, kako bi se optimizovao rad distributivnog sistema i sprečili gubici

Izvor: K1info/rts.rs

05/08/2023 > 21:31

podeli vest:

REŠENJE ZA PLANETU stiglo iz Srbije: Naš SOFTVER je NAJBOLJI na svetu, NIKO ovako ne "RUKUJE" strujom
Foto: Pixabay.com


Vlada Srbije u junu je sa kompanijom "Šnajder elektrik" potpisala ugovor o unapređenju i modernizaciji elektroenergetskog sistema. Ugovor, između ostalog, predviđa da softver ADMS, koji se proizvodi u Srbiji, bude primenjen i u našoj zemlji, kako bi se optimizovao rad distributivnog sistema i sprečili gubici.

Softver ADMS već se primenjuje u više od 80 elektrodistribucija širom sveta i obuhvata oko 400 miliona korisnika. Rezultat je "srpske pameti", odnosno rada stručnjaka okupljenih u Razvojnom centru "Šnajder elektrika" u Novom Sadu, a sada će konačno biti primenjen i u Srbiji.

Ksenija Karić, generalna direktorka "Šnajder elektrika" za Srbiju i Crnu Goru, kaže za RTS da je ADMS u energetici priznat kao najbolji softver na svetu koji upravlja elektrodistributivnom mrežom.

Zadatak tog softvera je da na optimizovan, efikasan i pouzdan način prenese električnu energiju do krajnjeg korisnika.

- Prvi smo strateški partner Republike Srbije i 'Elektrodistribucije Srbije', pre svega sledeće četiri godine, na implementaciji softvera koji treba da na pouzdan i efikasan način prenese električnu energiju, da automatizujemo sve procese, da smanjimo gubitke na mreži - objašnjava Karićeva.

Napominje da će ovaj projekat obuhvatiti i mikromreže, odnosno sve parkove za prozvodnju obnovljive energije.

Razvojni centar u Novom Sadu okuplja više od 900 inženjera elektrotehnike, energetike i IT stručnjaka.

Pored toga, u habu "Šnajder elektrika" postoji i Centar za mlade talente. Za deset godina, održano je oko 5.000 sati nastave za 6.000 dece.

Besplatni časovi matematike i programiranja za svu decu u Srbiji

- Dajemo besplatne časove matematike i programiranja, apsolutno svojoj deci u Srbiji, već od ranog doba – od petog razreda do početka fakulteta ih pripremamo za dalje tehničko obrazovanje - ističe Ksenija Karić i navodi da zainteresovani mogu da se prijave putem sajta Centra za mlade talente, kako bi dobili mentora i, kasnije, ukoliko žele stipendiju.

Karićeva napominje da, uprkos pričama o krizi u IKT industriji i masovnim otpuštanjima, u ovoj kompaniji neće biti izmena.

"Šnajder elektrik" je, čak, doneo odluku da u Srbiji razvija i neke nove biznise, tako da očekuju rast od pet do deset odsto svake godine.

Ostavite komentar