Priče > Biznis

Može li SRBIJA da se OSLOBODI ZAVISNOSTI od Rusije: Više SKLADIŠTA i više KONEKCIJA ZA GAS - za našu zemlju je SPAS

Šta će biti sa cenom energenata naredne zime zavisi puno od rata u Ukrajini i njihove potrošnje u Kini

Izvor: K1info/Tanjug

17/07/2023 > 17:31

podeli vest:

Može li SRBIJA da se OSLOBODI ZAVISNOSTI od Rusije: Više SKLADIŠTA i više KONEKCIJA ZA GAS - za našu zemlju je SPAS
Foto: Freepik.com


Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković ocenila je danas da Srbija ima dovoljne količine gasa i struje, kao i da je povećanje potrošnje gasa u privredi iniciralo da se obezbede dodatna skladišta koja će garantovati ostvarenje ugovorene prizvodnje.

- Mi prema Mađarskoj imamo stari gasovod kod Horgoša kojim je nekada stizao gas iz Rusije, i tu je, takođe, moguće dopremanje nekog drugog gasa. Srbija ima mogućnosti da se obezbedi ukoliko dođe do problema sa snabevanjem ruskim gasom preko Turskog toka - rekla je Putnikovićeva za Tanjug.

Ona je ocenila da je Azerbejdžanu u interesu da proda veće količine gasa, ali da je pitanje koliko na tom gasnom polju ima dodatnih i slobodnih količina.

- Bilo bi dobro da se izgrade nova gasna skladišta u Srbiji, pošto ćemo pored energetske sigurnosti biti u situaciji da trgujemo. Imamo jednu gasnu konekciju koja je produžetak turskog toka preko Bugarske, kao i gasna konekciju Niš-Dimitrovgrad-Subotica koja bi trebalo da profunkciniše do kraja godine kao što je najavljeno.

Putnikovićeva je podsetila i na izgradnju LNG terminala Aleksandropolis kod Soluna preko koje će stizati određene količine gasa, koji će Srbiji obezbediti diversifikaciju izvora.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Odgovorajući na pitanje o održivosti aktuelne cene energenata, Putnikovićeva je ocenila da ona ne podmiruje nabavnu cenu uvoznog gasa, te da je država na taj način izašla u susret građanima i privredi.

- Mi smo se kao potrošači razmazili, pošto imamo najjeftinije energente, a pritom smo i manje energetski efikasni.      Da se ranije počelo pričati o energetskoj efikasnosti mnogi od nas bi u svojim domovima napravili potrebne investicije kako ne bismo grejali ulicu. Prošle zime su sve zemlje u Evropi nastavile da kontrolišu cene energenata, a šta će biti sa cenom naredne zime zavisi puno od rata u Ukrajini i potrošnje energenata u Kini.

Putnikovićeva je istakla da se nada da neće doći do novih poskupljenja energenata.

- Ako pričamo o energetskoj stabilnosti, moramo voditi računa o tome da imamo uspešne državne firme EPS i Srbijagas - zaključila je Jelica Putniković.

Ostavite komentar