Priče > Biznis

Žene iz Ražnja ručno prave crepulje i to im je sada BIZNIS

Četiri žene ražanjskog kraja udružile su se 2020. godine i osnovale zadrugu u kojoj prave posuđe od gline i prodaju ga on-line

Autor: Priče sa dušom

23/08/2022 > 14:35

podeli vest:

Žene iz Ražnja ručno prave crepulje i to im je sada BIZNIS
Foto: Unsplash.com


U ražanjskom kraju žive 4 neobične žene, koje žele da tradiciju svoga kraja sačuvaju od zaborava, te su stari zanat svoga kraja pretvorile u sopstveni biznis. U pitanju je izrada crepulja od ručno pravljene gline.

Direktorka prve ženske socijalno-poljoprivredne zadruge Ražanjke Mirna Marković iz Ražnja i njena koleginica Danijela Petrović iz Rujišta, su najiskusnije majstorice za pravljenje crepulja.

Pomažu im još Danijela Gagić iz Mađara i direktorka Turističke organizacije opštine Ražanj Milena Janković, koja je zadužena za marketing.

One su se 2020. godine udružile i osnovale zadrugu u kojoj i danas ručno prave posuđe i prodaju ga preko interneta.
Na taj način čuvene crepulje, po kojima je okolina Ražnja poznata, stižu do Beograda, Novog Sada, Niša i drugih gradova u Srbiji, a i šire,navodi se na sajtu Priče sa dušom.

Zanimljivo je da one same kopaju glinu koja im je potrebna za izradu crepulja, i to u selu Rujištu na crepuljanskom brdu, pakuju je u džakove i donose kući. Posle toga, potapaju je u kanik, veću iskopanu rupu u zemlji gde se sa vodom mešaju tri vrste: glina luavica (tvrda kao kamen), crepuljarski pesak i bela zemlja i ostavljaju da prenoće. Sutradan se glina gazi kako bi se dobro izmešala.

Sledeća faza je oblikovanje crepulje rukama na ravnoj površini, a zatim sušenje na suncu i struganje kosom za košenje trave. Kalaisanje se radi lanenom krpom, koja se utapa u vodu, a onda se crepulja posipa sitnom zemljom.

Foto: Unsplash.com

 

- Nakon još jednog dana sušenja sledi pečenje u furuni na otvorenom, koja je ukopana u zemlju i to obavezno na vatri od bukovih drva. Ona moraju da budu tanka, lepo iscepana, tu ne mogu da idu trupci. Crepulje se ređaju jedna na drugu, odozgo se „ušuškaju“ drvima, vatra se loži i sve se ostavlja tako do narednog dana, kada ih ispečene i ohlađene uzimamo - rekla je Danijela Petrović.

Petrović kaže da se tim zanatom bavio jos njen čukundeda, te je uzela stvar u svoje ruke, kako se zanat ne bi zaboravio.

Sajt www.razanjkeorg.rs napravile su zahvaljujući podršci projekta Jake žene, što im je dosta olakšalo vidljivost na internetu, kontakt sa kupcima i prodaju preko interneta.  

Foto: Unsplash.com

 

Na pitanje kupaca kojih su dimenzija i šta se u njima može spremati Mirna kaže gotovo sve: sarma, pasulj, pita, pogača, gulaš, paprikaš, krompir, jagnjetina, svinjetina, piletina, rolovano meso.Crepulje su različitih dimenzija i mogu da uđu u svaku rernu.

Ove četiri uspešne žene dodaju da im je izrada crepulja dodatni posao i zadovoljstvo, kako u finansijskom smislu, tako i u misiji očuvanja starih zanata njihovog kraja. 

Detaljnije možete pogledati na www.pricesadusom.com.

Foto: Unsplash.com

 

 

 

Ostavite komentar