Priče > Biznis

Vučić na otvaranju nove piste: Ovo je NAJVEĆE ulaganje u AERODROM od IZGRADNJE

Air Serbia je mudro poslovala i trenutno na njihovom računu je 200 miliona evra, to je najbolji rezultat do sada

Izvor: K1info/Tanjug

07/06/2023 > 12:24 >> 12:54

podeli vest:

Vučić na otvaranju nove piste: Ovo je NAJVEĆE ulaganje u AERODROM od IZGRADNJE
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je puštanje nove piste jedno od najvećih ulaganja u Aerodrom "Nikola Tesla" od njegove izgradnje. 

- Jedna od pet najboljih stvari koje smo uradili je koncesioni ugovor. Sada se ponosimo našim aerodromom - rekao je Vučić prilikom obilaska nove poletno-sletne pista na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" koja se danas otvara.

Vučića je sa tehničkim specifikacijama piste upoznao generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo.

- Drugi smo po stopi porasta broja turista u Evropi. A to su jako važne stvari za naš budžet i našu zemlju - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će nakon remonta postojeće piste kapacitet aerodroma sa šest miliona putnika biti povećan na 14 miliona putnika.

On je istakao i da je aviokompanija Er Srbija mudro poslovala i da je trenutno na njihovom računu 200 miliona evra i da je to veliki uspeh i najbolji rezultat do sada.

Istakao je da su letovi Er Srbije do SAD veoma popularni i da iako let Beograd-Čukago u prve dve godine neće donositi profit, na duže staze će se isplatiti.

Nova pista je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću, koja će uskoro biti rekonstruisana.

Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta poletno-sletna staza postaće paralelna rulna staza i služiće kao pista po potrebi, u slučaju da glavna ne može da se koristi. 

Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe. 

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Otvaranju piste prisustvuju i generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

- Aerodrom "Nikola Tesla" ide ka tome da postane regionalno čvorište, koje na prirodan i jednostavan način povezuje ekonomske centre Balkana i jugoistočne Evrope, izjavio je danas ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar - povodom puštanja u rad poletno-sletne staze na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". 

Košar je podsetio da su mladi srpski oficiri 1908. godine vežbali da lete na francuskom avionu "Farman 4".

- Tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, general (Žozef) Žofr je definisao osnove francusko-srpske saradnje šaljući u Srbiju eksperte i avione i organizujući obuku u francuskoj za srpske pilote i aviomehaničare - rekao je Košar. 

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema rečima Košara, model javnoprivatnog partnerstva se pokazao kao garant efikasnosti i brzine. 

- Ovo je pogotovu tačno u sektorima koji su esencijalni za ekonomski razvoj zemalja u evropskom putu poput transporta i infrastrukture, tretmana otpada, upravljanja vodomom i energijom - naveo je Košar. 

On je dodao da proširenje aerodroma "Nikola Tesla" prenosi prisustvo francuske ekonomije u drugu dimenziju, koja je, kako on kaže, poravnana sa namerama francuskog predsednika Emanuela Makrona i francuskih vlastima da iskuju dugotrajno partnerstvo sa Srbijom.

- Francuska je zadovoljna i zahvalna da bude asocirana sa ovim postignućem, koje je već uspeh - istakao je Košar.


 

Ostavite komentar