Priče > Biznis

Šta se to dešava na TRŽIŠTU nekretnina? INVESTITORI se POVLAČE rekordnom BRZINOM

Predviđa se da bi pojedinci mogli da pređu u druge klase imovine, kao što su deonice i obveznice

Izvor: K1info/b92.net

04/06/2023 > 21:00

podeli vest:

Šta se to dešava na TRŽIŠTU nekretnina? INVESTITORI se POVLAČE rekordnom BRZINOM
Foto: Pixabay.com


U prvom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, kupovina nekretnina od strane investitora u SAD pala je čak 48,6 odsto, što je najveći godišnji pad od kada je Redfin počeo da prati trendove 2000. godine.

Prema podacima agencije, obim povlačenja je nadmašilo ukupni pad kupovine od 40,7 odsto na tržištu, pošto su povišene kamatne stope uz opadajuće rente i vrednost stanova smanjile profitabilnost.

Uslovi na tržištu su takođe naveli investitore da se fokusiraju na povoljnije nekretnine. Kupovina nekretnina po niskim cenama popela se na najviši nivo u dve godine, a rekordnih 41,1% kupovina investitora u ovom kvartalu bile su "kuće za početnike".

- Dok su investitori prikočili u kupovini domova, oni i dalje kupuju veći udeo kuća nego pre pandemije, što može stvoriti izazove za pojedinačne kupce u vreme kada je malo kuća za prodaju - napisao je Redfin, viši ekonomista Sheharyar Bokhari u izveštaju.

Kupovina investitora činila je 17,6 odsto tržišta, što je pad u odnosu na prošlogodišnji vrhunac od 20 odsto, ali je i dalje druga najviša stopa otkako je počelo prikupljanje podataka, jer se broj individualnih kupaca kuća povećava.

Hipotekarne stope su porasle prošle godine nakon povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi i i dalje su povišene, sa fiksnom stopom na 30 godina, 6,63 odsto pošto je ranije ovog meseca porasla 7 odsto.

Foto: Unsplash.com

 

Uprkos tome što često koriste gotovinu, investitori su takođe pogođeni višim stopama, jer zavise od nehipotekarnih kredita za finansiranje renoviranja i povezanih troškova održavanja.

Trend opadanja mogao bi se nastaviti i u drugom kvartalu, s obzirom na to da investitori smatraju da je zaduživanje skuplje. A kako ekonomska neizvesnost i dalje traje, Redfin je predvideo da bi to moglo podstaći neke investitore da pređu u druge klase imovine, kao što su deonice i obveznice.

Tokom pandemije, investitori su bili aktivni na tržištu nekretnina, koristeći prednosti niskih kamatnih stopa i ogromne potražnje.

 

Ostavite komentar