Priče > Biznis

Imate KREDIT u dinarima i strah od INFLACIJE? NBS objavila čemu se NADA, evo šta i vas ČEKA

Narodna banka je u maju prekinula višemesečni niz povećanja referentne kamatne stope

Izvor: K1info/rts.rs

19/05/2023 > 17:21

podeli vest:

Imate KREDIT u dinarima i strah od INFLACIJE? NBS objavila čemu se NADA, evo šta i vas ČEKA
Foto: Unsplash.com


Vrhunac inflacije je iza nas, a rate dinarskih kredita u narednom periodu neće rasti ako se nastave ovakvi ekonomski trendovi, rečeno je u Narodnoj banci Srbije. Predviđaju da će zahvaljujući stabilizaciji cena energenata i hrane, inflacija do kraja godine iznositi 8 odsto, a godišnji privredni rast 2 do 3 odsto. Kao najveći doprinos tome ističu rast izvoza i direktnih stranih investicija.

Najteskobnija, ujedno i najdosadnija reč u svetskoj ekonomiji protekle tri godine je inflacija. U zemlji koja je iskusila njenu hiper varijantu, svaka vest o obuzdavanju rasta cena - prati se sa posebnom pažnjom.

Željko Jović, viceguverner kaže da je međugodišnja inflacija u Srbiji u aprilu smanjena na 15,1 odsto što je u skladu sa očekivanjima.

- I bazna inflacija beleži usporavanje na nivo od 11,1 odsto. Očekujemo nastavak smanjenja do kraja godine, da bi na kraju godine imali negde prepolovljeni iznos visine inflacije u odnosu na onu koja je zabeležena u prvom tromesečju ove godine, što znači neki nivo od 8 odsto - istakao je Jović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Narodna banka je u maju prekinula višemesečni niz povećanja referentne kamatne stope. Ostaje 6 odsto što za korisnike dinarskih kredita koji su mahom gotovinski - znači predah od povećanja rate.

Stroga monetarna politika uzela je danak u vidu manje kreditne aktivnosti, ali državni bankari napominju da je važno da smo zadržali predvidivost poslovanja za investitore.

- Mi smo u prva četiri meseca nekih 60 ili 70 odsto bolji nego što smo bili u prva četiri meseca prošle godine. Ono što je takođe primetno, a na to ukazuju visoki iznosi naplaćeniog poreza na dobit, deluje da je privreda jako profitabilno poslovala prošle godine i to je veliki izvor investicija. To je možda čak i višestruko veći izvor investicija nego što je kreditna aktivnost - rekao je Milan Trajković, zamenik generalnog direktora Sektora za statistiku.

Tražnja za kreditima manja, nizak nivo problematičnih kredita

Iako je tražnja za kreditima manja, bankarski sektor je stabilan o čemu svedoči rekordno nizak nivo problematičnih kredita, kažu u NBS.

Naglašavaju i smanjen deficit tekućeg računa. Kada se podvuče crta posle svih uplata i isplata na računu države, u minusu smo 112 miliona evra, u prvom tromesečju. U istom periodu prošle godine minus je iznosio milijardu i po. Samo na uvoz energenata trošili smo 370 miliona evra više nego ove godine, ističu u centralnoj banci.

- Oporavlja se i izvoz energenata, tako da smo i po tom osnovu imali veći priliv od 260 miliona evra. Izvoz prerađivačke industrije povećan je za 12 odsto međugodišnje, dok je izvoz usluga povećan za čak 35 odsto - rekao je Savo Jakovljević, direktor sektora za statistiku NBS.

Očekuje se i pad cena hrane, pod uslovom da poljoprivredna sezona bude makar - prosečna.

 

 

 

Ostavite komentar