Priče > Biznis

NOĆNI VOZ i uspostavljanje BRZE PRUGE od Beograda preko Zagreba do Ljubljane: Da PUTNICI opet uživaju

Predstavnici srpske i slovenačke železnice složili su se da je potrebno raditi na poboljšanju putničkog železničkog saobraćaja

Izvor: K1info/Tanjug

03/04/2023 > 19:14

podeli vest:

NOĆNI VOZ i uspostavljanje BRZE PRUGE od Beograda preko Zagreba do Ljubljane: Da PUTNICI opet uživaju
Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIĆ/bs


Goran Vesić, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture nastavio je dvodnevnu posetu u Sloveniji sastankom sa predstavnicima Slovenskih železnica.

Predstavnici srpske i slovenačke železnice složili su se da je potrebno raditi na poboljšanju putničkog železničkog saobraćaja i da se uspostavi brza pruga od Beograd, preko Zagreba do Ljubljane, kao i da ponovo bude pokrenut noćni voz između glavnog grada Beograda i Slovenije.

V. d. pomoćnica ministra za železnički i intermodalni transport, Anita Dimoski, istakla je da je na sastanku otvorena tema poboljšanja odvijanja železničkog saobraćaja i da kada se govori o tome, treba da se razvija paralelno i teretni i putnički.

- S obzirom da je teretni saobraćaj prepoznatljiviji, on je dobio poentu i dovoljno je razvijen. Današnji zaključak na sastanku je bio vezan za temu putničkog saobraćaja i poboljšanje i povezivanje Beograda, Srbije, preko Hrvatske, do Slovenije i Ljubljane - rekla je Dimoski.

Ona je navela da je poentirano na tome da se pokrene inicijativa da se pokrene i uspostavljanje razvoja putničkog koridora, kako bi putnički saobraćaj bio paralelno razvijen i čak i iznad drumskog saobraćaja.

Svi smo svedoci velike zagušenosti na putevima, bez obzira što imam auto-puteve, i velikog zagađenja, rekla je Dimoski.

Na pitanje novinara kada možemo da očekujemo uvođenje noćnog voza, Dimoski je rekla da je već pokrenuta inicijativa i da je bilo par sastanka na tu temu i da se pričalo sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije, ali da je bilo nekih problema oko troškova.

- Sigurna sam da ćemo do kraja godine imati pokrenute vozove koje smo imali pre korone i da prosto putnici uživaju u korišćenju železničkog saobraćaja - rekla je ona.

Ona dodaje da bez obzira da li se radi o jednokolosečnoj ili dvokolosečnoj pruzi, red vožnje će se napraviti da putnici pređu između dve destinacije što kraće i efikasnije.

Generalni direktor Slovenskih železnica Dušan Mes, ocenio je sastanak kao veoma dobar i konstruktivan i da je cilj što pre da se uspostavi noćni voz od Beograda preko Zagreba do Ljubljane.

 

 

Ostavite komentar

Sonja

Dobra ideja, pod uslovom da to bude brzi voz i prilagođen današnjem vremenu

04.04.2023 13:22