Priče > Biznis

Mi smo se već ČIPOVALI, toliko vremena provodimo s TELEFONOM: A šta možemo da SAKRIJEMO, pa NIŠTA!

Aplikacije poput TikToka su sredstva za opčinjavanje, pre svega telefonom

Izvor: K1info

09/03/2023 > 17:01

podeli vest:

Mi smo se već ČIPOVALI, toliko vremena provodimo s TELEFONOM: A šta možemo da SAKRIJEMO, pa NIŠTA!
Foto: Unsplash.com


Amerika, Kanada i Evropska unija zabranile su upotrebu društvene mreže TikToka na službenim telefonima. Ova vest otvorila je pitanje da li je politika umešala svoje prste ili ova društvena mreža predstavlja rizik po bezbednost.

- To što građani Amerike, Kanade i EU neće moći da koriste TikTok na službenim telefonima je prvi korak sinhronizovanog napada na veoma uspešnu platformu. To je prva aplikacija posle Facebooka koja je imala više od tri milijarde preuzimanja. Postoji direktna kontrola kineskog državnog preduzeća nad TikTokom - objasnio je IT stručnjak Vojislav Rodić u "Uranku" na K1 televiziji.

On je istakao da su statični podaci poput broja telefona, elektronske pošte i adrese trenutno najmanje važni.

- To su podaci koje verovatno ima na stotine hiljade poslovnih partnera aplikacija koje koristite. Kada sam davno kupio mali blutut zvučnik prilikom instalacije bilo je pitanje da li možemo da pristupimo vašem adresaru. Šta će zvučniku brojevi telefona mojih poznanika, ali kompanija može da preuzme te podatke i ako ništa drugo da trguje njima - rekao je on u „Uranku“ i istakao šta je najvažnije danas:

- Iza svega toga se izvlači vaš psihološki profil. Mnogo je veći strah od uticaja nego od špijunaže, ako pod špijunažom podrazumevamo preuzimanje podataka.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Rodić navodi da je to opisala Šošana Zubof, socijalni psiholog, u svojoj knjizi "Doba nadzornog kapitalizma". 

- Aplikacije poput TikToka su vlasnici sredstava za opčinjavanje. Pre svega telefonom, jer velika razlika između telefona i laptopa je što je on stalno sa vama. Ako vam se desi da ga zaboravite, setite se kakav napad panike dobijete. Mi smo se već sami čipovali tako što toliko vremena provodimo s telefonom. Ne radi se samo o beskrajnom listanju beskrajnog sadržaja, mlađi svi drže telefone u gradskom prevozu, samo im vidite poteze palca... Pa, nama telefon služi i za verifikaciju eFakture - dodaje on. 

Čak i ako izgubite ili kupite novi telefon informacije o vama se ne gube, tvrdi on.

- Kada kupite novi telefon, pristupite svom nalogu u oblaku (cloud) i za par minuta možete da nađete sve. To je sve vreme u data centrima u celom svetu koji pažljivo prate svaki vaš pokret.

IT stručnjak smatra da lajkovanje i komentarisanje nisu isto što i društveni život.

- To su različiti stepeni, kobajagi interakcije sa drugima, zaboravili smo kako da gledamo u oči. To nije društveni život, mi smo se sad navikli na ovo, ali moramo biti objektivni. Da, formalno jesmo pristali na sve to, ali da li smo znali na šta pristajemo? Nismo znali - rekao je Rodić u "Uranku".

Kina ima svoje društvene mreže jer ne želi da Zapadu omogući uticaj na njihovo društvo.

- Vi ne možete da budete svesni šta ste videli sve na TikToku u roku od 15 minuta do dva sata, i kada završite sa skrolovanjem nešto će ostati u vašoj podsvesti i tako se vrši uticaj, a to Kinezi ne žele za svoje građane. Ne žele uticaj sadržaja iz Zapada. Nikada nije kasno da progledamo, odrastao sam šezdesetih godina na tome da „dragi vođa“ nikada neće umreti, pa sam se osvestio kada sam zašao u pedesete godine. Nikada nije kasno da se osvestite - zaključio je Rodić na televiziji K1.

 

Ostavite komentar