Priče > Biznis

Otvoren 44. sajam turizma - u tom sektoru u 2022. prihod bio 2,5 milijardi evra

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Kina

Izvor: K1info/Tanjug

22/02/2023 > 18:51

podeli vest:

Otvoren 44. sajam turizma - u tom sektoru u 2022. prihod bio 2,5 milijardi evra
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Kad je odmor nije teško", da će sve koji dođu u Srbiju dočekati velika dobrodošlica, i da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci, a prihod od turizma prošle godine porastao na 2,5 milijarde evra.

- Mi smo u poslednjih nekoliko godina napravili velike pomake. Imamo dve i po milijarde evra prihoda, tri i po puta veći nego pre 10 godina, imamo veći broj gostiju koji posećuju našu zemlju. Pritom, misle neki da ne možemo imati uspešan turizam jer nemamo more, more nemaju ni neke najrazvijenije zemlje sveta. Za nas je ovaj sajam važan događaj i želimo dobrodošlicu svima. Posebna nam je čast što je zemlja partner Republika Kina. Hvala ekselenciji Čen Bo, predsedniku Siju i Komunističkoj partiji Kine. Zahvalni smo što učestvujemo u "Pojasu i putu". Pozivamo sve da dođu u Srbiju, imamo mnogo toga lepog da vide, ali ono što garantujem, niko ih u svetu neće dočekati tako lepo kao u našoj zemlji - kazao je predsednik Vučić.

- Želim da pohvalim ministra Huseina Memića, koji je došao sa pravim projektom za Dunav, moraćemo mnogo da radimo na banjskom turizmu i na planinskim kompleksima. Broj kineskih turista od 2012. do 2019. pre pandemije je povećan 30 puta, ali mi nismo zadovoljni, hoćemo da to bude mnogo više. Otvaranje avio linije sa Pekingom, uskoro i sa Šangajem, povećaće broj ljudi iz Kine koji dolaze kod nas. Trgovinska razmena za poslednjih deset godina povećana je za 342 posto, povećan je i srpski izvoz, tri od četiri kompanije koje su najveći izvoznici iz Srbije su kineske kompanije. Od Kineza učimo strpljenje, marljivost i rad. Proglašavam sajam otvorenim, svima želim dobrodošlicu - kazao je predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Youtube PrintScreen/Beogradski sajam

 

Na otvaranju se obratila i ambasadorka Kine, Čen Bo, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, a otvaranju su prisustvovali i ministar turizma Husein Memić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka Darija Kisić, predstavnici diplomatskog kora...

- Raduje me što Kina prvi put u svojstvu države partnera učestvuje na ovom sajmu. Želela bih da se zahvalim učesnicima i organizatorima na ovakvoj prilici. Hvala i kineskoj delegaciji, ali i predsedniku Vučiću što produbljuje saradnju Srbije i Kine. Njegovo prisustvo večeras predstavlja najveći podsticaj za saradnju naše dve zemlje - rekla je ambasadorka Čen Bo.

Na Međunarodnom sajmu turizma i Međunarodnom sajmu hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca - Oprema, koji će biti održani do 26. februara, učestvovaće oko 350 izlagača iz 33 države, među kojima je i osam novih država sa afričkog kontinenta.

Srbija sa Kinom, koja je partner ovogodišnjeg Sajma turizma, ima izvanredne partnerske odnose u privredi, kulturi i drugim oblastima, saopštio je Beogradski sajam.

 

Takođe, premijerno će se ove godine na sajmu predstaviti  Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija.

Ovogodišnja tradicionalna turistička smotra celog regiona jugoistočne Evrope i drugih delova sveta - 44. Međunarodni sajam turizma i 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca - Oprema, biće prilika da se uz pomoć i veliku podršku Ministarstva za turizam i omladinu unapredi turistička razmena.

Takođe, da se domaći turisti upoznaju sa mogućnostima da posete zemlju bogate istorije i nasleđa, ali i da se kineski turisti vrate na prvo mesto, kada su u pitanju dolasci stranih gostiju u Srbiju.

Kao poseban događaj na Sajmu turizma planiran je i B2B (biznis tu biznis) susret sa predstavnicima iz Kine u koordinaciji sa Privrednom komorom Srbije.

Posetioce sajma i ove godine u halama 1, 1A i 4 Beogradskog sajma očekuje raznovrsna turistička ponuda i veliki broj popularnih svetskih destinacija.

Na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori.

Najomiljenije destinacije kao što su Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar i  Severna Makedoni biće predstavljene i ove godine, kao i prošlogodišnji učesnici - ostrvske destinacije Maldivi, Sao Tome & Principe.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u hali 4 Beogradskog sajma kroz autentične nastupe Turističke organizacije Srbije (TOS), Turističke organizacije Beograda (TOB), kao i učešće mnogobrojnih lokalnih i regionalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Kako je navedeno, ovaj veliki sajamski događaj namenjen je profesionalcima iz svih sektora turističko-ugostiteljske privrede. 

Kao i do sada, paralelno sa Sajmom turizma na Beogradskom sajmu će se odvijati i 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca-Oprema, koji će prikazati najsavremeniju opremu za hotelske i ugostiteljske objekte.

Taj sajam je deo velike i uspešne manifestacije koja objedinjuje i promoviše sve grane turističko-ugostiteljske privrede, a biće održan u halama 2A i 2C Beogradskog sajma.

Posetioci sajma mogu očekivati ponude city break, odmor i oporavak u banjama, spa vikende na planinama, eko i aktivni turizam, kongresna dešavanja, celodnevna dešavanja, prezentacije, promocije, degustacije specijaliteta i ukusa.

Radno vreme Sajma turizma i Sajma hotelsko-ugostiteljske opreme je od četvrtka 23. februara, do subote, od 10 do 19 časova, a u nedelju 26. februara od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 450 dinara, grupne (minimum osam osoba) 300, a poslovne ulaznice sa paketom pogodnosti 3.000 dinara.

Cena parkinga po satu je 200 dinara.

 

 


 

 

 


 

Ostavite komentar