Priče > Biznis

INFLACIJA u Turskoj skoro 80 odsto, hrana i piće DVOSTRUKO SKUPLJI

Glavni uzroci ogromne inflacije su stalni pad nacionalne valute i veliki troškovi energije i sirovina

Autor: jutarnji.hr

03/08/2022 > 18:51

podeli vest:

INFLACIJA u Turskoj skoro 80 odsto, hrana i piće DVOSTRUKO SKUPLJI
Foto: Pixabay.com


Inflacija u Turskoj u julu dostigla je godišnju stopu od 79,6 odsto, što je njen najviši nivo u protekle 24 godine, a posledica je stalnog slabljenja turske lire i velikih globalnih troškova energije i sirovina, pokazuju podaci turskog Zavoda za statistiku.

U Turskoj inflacija je počela da raste prošle jeseni, kada je lira naglo pala nakon što je centralna banka postepeno smanjila ključnu kamatnu stopu za 500 baznih bodova, na 14 odsto u ciklusu monetarnog ublažavanja koje je tražio predsednik države Redžep Tajip Erdogan.

Na mesečnom nivou potrošačke cene porasle su u julu 2,37 odsto, objavio je turski Zavod za statistiku, a predviđanja su da će na godišnjem nivou inflacija potrošačkih cena u julu iznositi 80,5 odsto.

Analitičar Džejson Tuvej iz Capital Economics smatra da se godišnja inflacija najverovatnije približava vrhuncu, s obzirom na oštri pad inflacije kod energenata, a čini se da je inflacija cena hrane blizu vrhunca. - Čak i ako inflacija bude blizu vrhunca, ostaće blizu sadašnjih vrlo visokih stopa još nekoliko meseci - naveo je on i dodao da oštri i neuredni padovi kursa lire ostaju ključni rizik.

Najveći godišnji rast potrošačkih cena zabeležen je u sektoru transporta, za čak 119,11 odsto, dok su cene hrane i bezalkoholnih pića porasle 94,65 odsto.

Ostavite komentar