Priče > Biznis

Biče valjda barem za PEKMEZ? Toplo proleće umanjilo ROD ŠLJIVE za 30%

Rod ranih sorti šljive podbacio za 30 odsto na jugu Srbije

Autor: Tanjug

03/08/2022 > 14:13

podeli vest:

Biče valjda barem za PEKMEZ? Toplo proleće umanjilo ROD ŠLJIVE za 30%
Foto: Pexels.com


U prokupačkom kraju u toku je berba ranih sorti šljiva, a poljoprivredni stručnjaci kažu da je rod u Toplici ove godine za gotovo 30 odsto manji od prošlogodišnjeg, ali da je kvalitet dobar.

Trenutno se beru "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a već za nedelju dana počinje berba i najzastupljenije i najkvalitetnije sorte "stenlej", objavljeno je na sajtu Grada Prokuplja.

Otkupna cena ranih sorti je oko 15 dinara po kilogramu, dok se cena otkupa "stenleja" još uvek ne zna.

Kako tvrde otkupljivači, cena će ove godine biti nešto manja od prošlogodišnje, kada se za kilogram šljiva plaćalo 40 dinara.

Stručnjaci kažu da su elementarne nepogode poput grada, ali i topli dani u proleće, kada je šljiva bila u fazi formiranja ploda, uticali da ove godine rod bude manji.

U prokupačkom kraju 70 odsto stanovništva bavi se poljoprivredom, naročito voćarstvom, gajenjem "oblačinske" višnje i šljive "stenlej".

Sa tog područja sa više od 2.000 hektara godišnje se otkupi oko 2.600 vagona šljive sorte "stenlej", dok se rod "čačanske lepotice", "čačanske rane" i "čačanske rodne" procenjuje na oko 500 vagona.

Foto: Unsplash.com

 

Ostavite komentar