Vesti > Srbija

SUMORNA EKONOMIJA: U 2023. dvocifrena INFLACIJA, ispod 10 odsto možda tek KRAJEM GODINE

Očekuje nas smanjenje kupovne moći i životnog standarda, ocenjuje Radojka Nikolić

Izvor: K1info/Tanjug

05/01/2023 > 22:59

podeli vest:

SUMORNA EKONOMIJA: U 2023. dvocifrena INFLACIJA, ispod 10 odsto možda tek KRAJEM GODINE
Foto: Freepik.com


Očekuje se da ćemo 2023. godinu provesti kao inflatornu i to sa dvocifrenom inflacijom čije se spuštanje ispod deset odsto može očekivati tek krajem godine,  izjavila je urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić.

- Kad se bude posmatrala cela godina, mi ćemo sigurno u proseku imati dvocifrenu inflaciju, a povratak u neke normalnije inflatorne tokove sa inflacijom oko četiri, pet odsto očekuje se tek krajem 2024. ili 2025. godine - rekla je Nikolić za Tanjug.

Foto: K1 screenshot

 

To će, ukazala je, dovesti do smanjenja kupovne moći i životnog standarda.

- To je neminovno - kaže Nikolić.

Govoreći o kreditima, podsetila je da euribor već neko vreme postepeno raste i dodala da je trenutna vrednost šestomesečnog euribora 2,7 odsto, a da se procenjuje da će ići do četiri odsto, te da će to svakako uticati na povećanje rata kredita. Navela je da je euribor osam godina bio negativan što je, kaže, nezabeleženo u istoriji euribora.

- Sadašnje povećanje euribora koje ide po 0,5 odsto, nekada i 0,25 odsto i 0,75 odsto, zavisi kako će se banke opredeljivati, sigurno će uticati na povećanje rata kredita - rekla je Nikolić.

Sa druge strane, dodala je, povećava se i referentna kamatna stopa koju daje Narodna banka Srbije, a koja je sada, kako kaže, pet odsto.

- Po preporuci, kao što rade sve druge banke, i naša banka podiže kamatu za 0,5 odsto, s vremena na vreme. Trenutno je pet, a očekuje se da će svakako u ovoj godini ići do šest, a moguće i više, zavisno od situacije - rekla je Nikolić.

Navela je da je čitav svet u vrlo teškoj situaciji i podsetila na najave iz Međunarodnog monetarnog fonda da će trećina svetskih ekonomija biti u recesiji ove godine, kao i polovina ekonomija u EU. "

To znači da nema privrednog rasta, a kad nema privrednog rasta, to je teška ekonomska situacija za sve", zaključila je Nikolić.

 

 

 

Ostavite komentar