Lifestyle > Zdravlje

Stručnjaci OTKRILI: Evo koliko često treba MENJATI PIDŽAMU

Iz higijenskih i zdravstvenih razloga jako je važno ne nositi istu pidžamu previše dana

Izvor: K1info/novosti.rs

28/11/2022 > 23:07

podeli vest:

Stručnjaci OTKRILI: Evo koliko često treba MENJATI PIDŽAMU
Foto: Unsplash.com


Jako je važno, iz zdravstvenih razloga, menjati pidžamu. Ukoliko istu spavaćicu nosite previše dugo, možete izazvati niz dermatoloških problema. Zbog toga stručnjaci savetuju koliko dana je preporučljivo da je nosimo.

Statistike pokazuju da je prosečna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu 17 dana, dok je muškarci peru posle 13 dana korišćenja.

Od 2.500 žena koje su učestvovale u istraživanju skoro polovina dama je rekla da je glavni razlog što ne menjaju pidžamu dovoljno često činjenica da zaborave koliko večeri su je nosile.

S druge strane, većina muškaraca je navela da je ne peru svake nedelje, jer nose ono što im se prvo nađe pri ruci.

S obzirom na to da se tokom noći znojimo i tako uklanjamo mrtve ćelije kože, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i skupljanje vaginalnih tečnosti, urina i drugih telesnih izlučevina.

Odgovor na pitanje koliko često bi trebalo da je perete zavisi od brojnih faktora i od stepena vaše lične higijene. Tehnički, unutrašnji deo pidžame je u dodiru s kožom, pa ga možete posmatrati isto kao donji veš.

Foto: Unsplash.com

 

Međutim, ako se tuširate ili kupate pre nego što legnete u krevet, vaša pidžama neće biti tako prljava. U slučaju da ste bolesni, imate groznicu ili grip, pidžamu bi trebalo da perete svakog dana.

Stručnjaci smatraju, da isto važi ako boravite u pidžami preko celog dana, noseći je u kući umesto garderobe.

 

 

Ostavite komentar