Lifestyle > Zdravlje

Dugačke su svega četvrt milimetra, a IZAZIVAJU ozbiljne ZDRAVSTVENE PROBLEME

Jedna od najčešćih jesenjih alergija je upravo ona na kućne grinje

Autor: K1 info/ mojepranje.rs

18/11/2022 > 12:00

podeli vest:

Dugačke su svega četvrt milimetra, a IZAZIVAJU ozbiljne ZDRAVSTVENE PROBLEME
Foto: Pixabay.com


Iako grinje dominiraju u toku vlažnih letnjih meseci, često se dešava da se počnu razmnožavati pri prvom paljenju grejanja, tokom jesenji. Grinje kroz vazduh dospevaju u nos, što stvara alergijski rinitis.

Dokazano je da je preosetljivost na grinje i prašinu jedan od glavnih faktora rizika razvoja astme. Alergeni grinja stvaraju mikroskopske pore u našem disajnom sistemu, koji omogućavaju nesmetan prolaz za druge alergene i podstaknu razvoj novih alergija, što dodatno utiče na zdravstveno stanje.

Grinje iz kućne prašine su mala stvorenja oko četvrtine milimetra dužine. One lete po vazduhu kada usisavamo, hodamo po tepihu ili istresamo posteljinu. Da bi ste se oslobodili tih sićušnih stvorenja u vašem domu, imajte na umu svoje životne navike.

Preferiraju temperature do 26 C , i odgovara im vlažnost koja je veća od 70 procenata. Ne mogu da prežive u hladim i suvim mestima. Vole da jedu mrtvu kožu sa kućnih ljubimaca i ljudima. Verovatno ste čak i danas nahranili sa vašom kožom oko milion grinja.

Pahuljice od mrtve kože u tepihu, krevetu i nameštaju su ukusne grickalice za njih. Najveća izloženost grinjama se dešava u krevetu, tako da se moraju preduzeti mere predostrožnosti u spavaćoj sobi, a redovno pranje posteljine u tome može da pomogne.

Foto: Pixabay.com

 

Alergija na grinje je često povezana i sa astmom, ekcemima i rinitisom. Simptomi se javljaju i tokom cele godine, a njihova izraženost je najveća tokom jeseni ili zime u uslovima gde je vlažnost velika.

Ako se dešava da non-stop kijate, oči vam suze, nos vam je zapušen ili curi, imate suv kašalj... moguće je da patite od alergija na grinje. Ljudi sa alegijama najviše pate u svojim domovima i njihovi simptomi se često pogoršavaju tokom ili neposredno posle usisavanja i brisanja prašine. 

Grinje izazivaju karakteristične alergijske simptome kao što su:

Osip – Koprivnjača

Konjuktivitis i alergijska kijavica.

Astma

Plantarni dermartitis

Alergija na grinje i prašinu zna da dovede i do problema sa spavanjem.

Kućna prašina i alergija na grinje mogu samo da se smanje, a nikako potpuno da se uklone. Često i to zna da bude dovoljno da se primeti razlika. Iako ne postoji način da se predvidi da li će biti korist od ovih mera, nije na odmet da se isprobaju.

Potrebno je da držite tempreraturu ispod 20 C , a vlagu u vazduhu ispod 50 posto, jer kako smo već napomenuli grinjama za razmožavanje pogoduje vlaga. Koristite izušivač vazduha jer će da vam pomogne da se rešite viška vlage u vašoj kući.

Takođe, oni koji imaju klimu u kući obično imaju i manji broj grinja od domaćinstava koje nemaju. Klima uređaje redovno čistite i menjajte filtere.

Operite svu posteljinu na 60 ili 90 stepeni jer će to da pomogne da se alergija na grinje smanji. Ako perete na manjoj temperaturi, samo ćete da rastvorite alergene i grinje će da prežive. Jednom ili u dve nedelje bi bilo najbolje da to uradite ukoliko zelite da sprečite pojavu alergija na grinje.

Ukoliko ste u mogućnosti uklonite sve tepihe iz spavaće sobe, ili koristite usisivač za grinje sa visokom filtracijom (hepa filterima). Isto to uradite i sa zavesama.

Foto: Pixabay.com

 

Na tržištu postoje proizvodi koji se poprskaju na tepih da ubiju grinje, veoma su efikasni, ali treba da budete oprezni u njihovom korišćenju ako patite od respiratornih simptoma i ne preporučuje se da koristite na mestima gde se igraju deca.

Redovno čistite domaćinstvo, ali upamtite - nema tog čišćenja koja sasvim može da spreči da se pojavi alergija na grinje, ali na ovaj način bar možete da smanjite broj alergena.

 

Ostavite komentar