Priče > Biznis

Kupujete li NAMIRNICE SA ISTEKLIM ROKOM NA POPUSTU? Da li sme da se prodaje takva roba i KO KRŠI ZAKON

Postoji velika razlika za namirnice sa isteklim rokom i one pred istek roka, dok su prve zabranjene za prodaju, druge su potpuno u redu

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

20/02/2024 > 17:48

podeli vest:

Kupujete li NAMIRNICE SA ISTEKLIM ROKOM NA POPUSTU? Da li sme da se prodaje takva roba i KO KRŠI ZAKON
Foto: Freepik.com


Dok se u Srbiji sa jedne strane već govori o visokokvalitetnoj hrani koja je postala globalni trend, neke stare boljke i dalje nas muče. Tako, gotovo svaki drugi naš sugrađanin ne čita deklaracije na hrani niti spisak sastojaka uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

To je odlična podloga za zloupotrebu, pa se trgovci često dovijaju da prodaju namirnice i koje možda ne bi smeli. Poslednjih dana društvenim mrežama ponovo kruži jedna starija fotografija nekoliko artikala koji su na popustu jer im je istekao rok. U međuvremenu, iz jedne od prodavnica gde su aktuelni ovi popusti navode da natpis na polici nije dobar, i da se prodaje roba pred istek roka, ne i sa isteklim rokom trajanja. Za druge prodavnice ne garantuju da je isti slučaj.

Kada se redovne maloprodajne cene dodatno spuštaju pred istek roka, onda na taj način svi prodavci pokušavaju da očiste lager i to upravo rade takvim akcijama.

U praksi, tok roka direktno ne implicira i gubitak deklarisanih vrednosti proizvoda, niti neku opasnost potrošačima za konzumiranje.

Roba sa isteklim rokom i roba PRED istek roka

Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS, rekao je za Blic da sva roba kojoj je istekao rok trajanja, treba da bude povučena s rafova.- A roba pri isteku roka, treba da bude izdvojena od ostale robe, i da to bude naznačeno, da potrošač bude na vreme upoznat - navodi on. 

Mnogi ne znaju da datum koji piše na nekim proizvodima zapravo nije njihov krajnji rok trajanja. Ovi datumi su kod nekih proizvoda samo smernica, ali nisu obavezno striktni i ne treba se svih slepo pridržavati, naročito kada su u pitanju određene namirnice.

Naime, ovi datumi više upućuju na kvalitet hrane nego na njenu bezbednost.

Prodavci treba da paze na njih i da prodaju hranu do određenog roka u kom one imaju najbolji kvalitet, ali kod sledećih proizvoda slobodno možete da zanemarite brojeve koji pišu na pakovanja: testenine, jaja, meso, sir, mleko, jogurt, hleb, kečap

Ostavite komentar