Lifestyle > Zdravlje

Naučite decu kako se neguje koža lica: Ovo su laki, kućni i efikasni tretmani, a najvažnije, ne koštaju čitavo bogatstvo

Navike u nezi kože lica stiču se još u detinjstvu, kako bismo što duže zadržali sjaj i mladolikost

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

02/02/2024 > 18:14

podeli vest:

Naučite decu kako se neguje koža lica: Ovo su laki, kućni i efikasni tretmani, a najvažnije, ne koštaju čitavo bogatstvo
Foto: Freepik.com


Stres i užurbani tempo života je pojam koji je svim dobro poznat. Svako od nas zanemaruje činjenicu da nas to jede. U tom vrtlogu života zanemarujemo i zdrave navike svojih tinejdžera, koji budu prepušteni Tiktok savetima. Ljudi kao opravdanje imaju pored nedostatka vremena i nedostatak novca, što u ovom slučaju možemo i da opovrgnemo činjenicom da naše bake nisu imale ni previše novca ni previše slobodnog vremena, dakle malo dobre volje, organizacije i preraspodele materijalnih sredstava i već smo blizu cilja. Zato smo pitali Draganu Lončarević  Živković, dipl. medicinsku strukovnu kozmetičarku kako da u kućnim uslovima vodimo računa o zdarvlju kože naših tinejedžera.  

Na početku treba znati da je koža tinejdžera specifična, jer se ne tretira ni kao dečija, a još uvek ne može da se neguje ni kao koža odraslih. Prema njenim rečima, svako od nas, i veliki i mali, može u dnevni ritam da ubaci jednu šetnju od pola sata, 2 l vode i jednu jabuku i vrlo brzo se vide benefiti promenjene dnevne rutine.

- Kada sam ja bila devojčica u vrtiću smo imali časove lične higijene i učili smo kako da peremo ruke, lice i zubiće, kao danas se sećam kako nam je jasno objašnjena mehanika i koraci (danas poznato kao protokoli) te smo usvojili tu rutinu za ceo život. To su opet bila vremena kada je život dece bio drugačije organizovan te smo kada je lice konkretno bilo u pitanju naučeni da se umijemo vodom - objašnjava Dragana Lončarević  Živković,na početku našeg razgovora za K1info.rs. 

U današnjem svetu kada deca žive bez fiziče aktivnosti, zagledani u ekrane telefona stiču razne navike koje su loše, hrane se po prodavnicama brze hrane, piju energetska pića i puše vejpove. Baš zato ne možemo reći da nam je voda dovoljna za ličnu higijenu.

- Neko sam ko se bavi negom kože vec 2 decenije i zapažam značajne razlike u problematikama kože tinejdzera danas i pre 10, 15, a pogotovo 20 god što apsolutno nećemo ni porediti. Pre samo 10 tak godina smo u jednom razredu imali na prosek od 30 dece mozda 2% dece sa raznim oblicima akni, dok se taj procenat danas podigao na 50% što je zaista poražavajući podatak. Kao pojedinac koji se bavi ovom zahtevnom populacijom uvek se trudim da podelim neke korisne savete kod nege kože lica i tako pomognem deci koja imaju ovaj problem da bar u tom segmentu prođu adolescentsku krizu što bezbolnije. Moderno novo doba nosi i pubertet u ranijim godinama te su devojčice i dečaci vec oko 12 te godine kandidati za profesionalne tetmane lica u salonu.

Ali, uz adekvatnu kućnu negu po preporuci profesionalca može biti dobra prevencije i sticanja zdravih navika. U svakom slučaju upoznavanje i uvođenje u rutinu preparata za čišćenje i negu lica treba da uradi edukovano i stručno lice, terapeut ili dermatolog - navodi ona. 

Naša sagovornica, Dragana Lončarević Živković, dala nam je detaljne smernice kada je nega lica kod kuće u pitanju.

- Prva borbena linija su društvene mreže i preslikavanje kućne nege sa tik toka ili instagrama, zapamtite nijedna osoba na svetu nije ista pa tako nijedna koža nije ista i ne može da“ pomogne „nesto što je tamo pomoglo nekom. Jedan veliki Unlike. Sledeći savet je odlazak u neki proveren kozmetički salon na konsultacije koje su uglavnom kod mojih kolega besplatne, ako je potrebno (komedogene akne) uradi se higijenski tretman lica i dogovori adekvatna kućna nega - govori i dodaje: 

- Nega tinejdžera ukoliku nemaju problematiku (papulopustulozne akne ili noduse) treba da bude što jednostavnija i da sadrži jedan dobar čistač za lice za večernje umivanje i po potrebi jutarnje, bilo bi dobro i tonik koji se u zadnjih par godina nekako izmakao iz upotrebe a vrlo je koristan jer vraća ph kože posle korišćenja umivalice. Hidratantna krema uvek dobrodošla, opet ponavljam ukoliko nema neke problematike i u svrhu njene prevencije - ističe Dragana, strukovni medicnski kozmetičar. 

Pogrešan izbor čistača za kožu e najčešći problem sa kojim deca startuju i dovedu kožu u stanje narušene barijere odakle koje kreću svi problemi.

- Postoji jedno pravilo koje je univerzalno za sve a to je da za suve kože treba primenjivati mleka, losione, ulja, balzame, prave micelarne vode, dok za masne i kombinovane idu gelovi, pene pa čak i glina koja upija višak sebuma.  Čistači (umivalice) treba da sadrže biljna ulja, masne kiseline, humektanse kako se koža ne bi isušila i tako poremetila njena Ph vrednost, što je opet ponavljam najčešći i prvi problem koji nastaje. Pri izboru preparat vracamo se na profesionalnu preporuku jer vi kao pojedinac i potrošač ne možete adekvatno da prilagodite sastav preparata vašem stanju kože. Takođe značajna stavka je i novac za sve roditelje naših tinejdžera ponavljam ne mora umivalica da bude ni brendirana ni skupa ali mora da bude prilagođena stanju i tipu i to je ključni faktor - napominje Dragana Lončarević  Živković. 

Ako je izbor preparata dobar lice- posle umivanja ne sme da vas zateže, tako testiramo naš preparat.

- I za kraj da se vratimo na početak, Mame umeju da kažu da su se umivale sapunom i mazale univerzalnu kremu... e pa mame to su upravo bila ona neka drugačija vremena kada se šetalo i jele su se jabuke, a ne gumene bombone. Povedite dete kod profesionalnih kozmetičara neka nauče pravilnu higijenu i negu kože kako bi zaobisli ovaj deo traume tinejdžerskih dana jer dobro nam je poznato u tim godinama koliko nam je estetika bitna. Sačuvajmo njihovo fizičko i psihičko zdravlje ovog osetljivog životnog doba - poručuju naša sagovornica. 

Ostavite komentar