Lifestyle > Zdravlje

UZBUNA za ceo svet! SZO zabrinuta zbog NOVOG VIRUSA, evo koji su SIMPTOMI

Mpox virusi, ranije nazvani majmunske boginje, prenose se bliskim fizičkim kontaktom

Izvor: K1info/telegraf.rs

19/12/2023 > 09:39

podeli vest:

UZBUNA za ceo svet! SZO zabrinuta zbog NOVOG VIRUSA, evo koji su SIMPTOMI
Foto: Unsplash.com


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je uzbunu zbog velike epidemije mpoksa, ranije zvanih majmunske boginje, u Demokratskoj Republici Kongo, ali i u celom svetu.

Organizacija Ujedinjenih nacija u Ženevi 15. decembra objavila je više od 13.000 sumnjivih slučajeva i više od 600 smrtnih slučajeva povezanih sa bolešću u Kongu.

- Zabrinuti smo da bi moglo doći do daljeg međunarodnog prenosa iz Demokratske Republike Kongo, ali i u celom svetu - rekla je novinarima u Ženevi putem Zoom-a dr Rozamund Luis, tehnički vođa Svetske zdravstvene organizacije za mpoks, preosi "Jamaicaobserver.com".

Prema rečima Rozamund Luis, sve veće širenje bolesti u Kongu povezano je sa seksualnom aktivnošću.

Zbog brojnih graničnih prelaza između Konga i susednih zemalja dolazi do regionalnog širenja virusne bolesti. SZO je zabrinut jer je u Kongu prvi put otkriven polni prenos soja virusa mpoks koji tamo prevladava.

Simptomi bolesti

Mpox virusi, ranije nazvani majmunske boginje, prenose se bliskim fizičkim kontaktom.

Simptomi su različiti, a uključuju osip, groznicu, otečene limfne čvorove, iscrpljenost i glavobolju. Međunarodna saradnja kliničara iz 16 zemalja takođe je identifikovala pojedinačne genitalne lezije i rane na ustima ili anusu kao simptome virusa.

Najuočljiviji simptom bolesti su mjehurići i papule na koži.

 

Ostavite komentar