Lifestyle > Zdravlje

Osobe sa PREDIJABETESOM bi trebalo da što više piju CRNI ČAJ, a evo i koji je razlog

Dijabetes tipa 2 je posledica nemogućnosti tela da pravilno koristi insulin ili ga pankreas ne proizvodi dovoljno

Izvor: K1info

Autor: eklinika.telegraf.rs

09/12/2023 > 16:27

podeli vest:

Osobe sa PREDIJABETESOM bi trebalo da što više piju CRNI ČAJ, a evo i koji je razlog
Foto: Unsplash.com


Nova istraživanja pokazuju da bi samo jedna šolja crnog čaja dnevno mogla da nas zaštiti i od dijabetesa tipa 2. I pored toga, što je potrebno više istraživanja, koja bi potvrdila dejstvo crnog čaja na regulaciju šećera, istraživači navode da je redovna konzumacija crnog čaja zdrava i bezbedna navika.

Istraživanje predstavljeno na ovogodišnjem skupu u organizaciji The European Association for the Study of Diabetes, navodi da osobe koje svakog dana piju crni čaj imaju za 53 odsto manji rizik od razvoja predijabetesa i 47 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Dijabetes tipa 2 je posledica nemogućnosti tela da pravilno koristi insulin ili ga pankreas ne proizvodi dovoljno. Sve ima za rezultat povećavanje vrednosti šećera iznad normalnih vrednosti koje iznose između 3,9 i 6,1 mmol / l.

Veća osetljivost na insulin i manje upale

- Studija je pokazala da se redovna upotreba crnog čaja u Kini može dovesti u vezu sa manjim rizikom od pojave dijabetesa i predijabetesa - rekao je dr Tongzhi Wu iz Hospital Research Foundation Group.

Ranija istraživanja su ukazala na broje zdravstvene koristi od pijenja čaja, kao što su manji stepen upale i veća osetljivost na insulin.

- Naša studija je zabeležila posle upotrebe čaja povećano izlučivanje glukoze putem urina - rekao je Wu.

Foto: Pixabay.com

 

Studija je koristila standardizovane upitnike unutar jedne populacije, potrebo je više istraživanja koje bi potvrdila ove rezultate.

Pojačano je izlučivanje glukoze

Endokrinolog dr Caroline Messerst iz Northwell Lenox Hill Hospital potvrđuje da je osnovni mehanizam zaštitne uloge crnog čaja utemeljen na pojačanom izlučivanju glukoze u urinu i jačom osetljivošću na delovanje insulina.

Istraživanja pokazuju da je tamni čaj, posebno crni čaj, pun antioksidansa koji mogu smanjiti oksidativni stres i umanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Foto: Unsplash.com

 

- Taflavini i tearubigini mogu smanjiti nivo holesterola i šećera u krvi - rekao je endokrinolog dr Divya Yogi-Morre iz The Cleveland Clinic Pituitary Center.

Kako se pije crni čaj?

Crni čaj je kod nas poznat pod nazivom i indijski čaj, deo je porodice Camellia sinensis. Oksidacija i fermentacija ovom čaju daruju osoben ukus i tamnu boju. Crni čaj je bogat flavonoidima koji sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Tamni čaj može da omogući bolje funkcionisanje insulina, zaštiti beta ćelije pankreasa koje luče insulin, ali i zaustaviti delovanje slobodnih radikala i smanjiti upalu. Preporučuje se upotreba crnog čaja bez dodatih veštačkih sastojaka.

Ostavite komentar