Lifestyle > Zdravlje

Niste sigurni da li ste POPILI LEK? Evo šta da uradite u toj situaciji

Ako ste propustili samo jednu tabletu, preskočite je, i nastavite sa daljom terapijom - nikako ne uzimajte duplu dozu

Izvor: K1info

06/11/2023 > 11:52

podeli vest:

Niste sigurni da li ste POPILI LEK? Evo šta da uradite u toj situaciji
Foto: Unsplash.com


Desi se da u jutarnjoj žurbi ili usred užurbanog dana postavimo sebi pitanje: "Da li sam već popio lek za pritisak ili antibiotik?" I to pitanje može da izazove zabrinutost, jer ne želimo da ugrozimo svoje zdravlje uzimanjem duple doze lekova, ali isto tako ne želimo da propustimo važnu terapiju. Evo šta da uradite u datom momentu.

Nedoumica može biti izvor stresa, ali postoji nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste se nosili sa zaboravima i osigurali dosledno pridržavanje režima uzimanja lekova.

Podaci pokazuju da više od 80% pacijenata povremeno preskoči dozu svojih lekova, prema sajtu Medsafe. I dok za većinu pacijenata povremeni propust neće imati značajan uticaj na ishod terapije, za neke lekove i stanja, dosledno uzimanje lekova je ključno.

Ako ste zaboravili da uzmete jednu ili više doza:

1. Uzmite sledeću dozu u uobičajeno vreme i u uobičajenoj količini. Nemojte da uzimate više nego što vam je lekar prepisao.

2. Ako ste propustili jednu dozu, preskočite je i nastavite sa uobičajenim rasporedom.

Foto: Pixabay.com

 

Za lekove koji se koriste za lečenje infekcija ili hroničnih bolesti, kao što su antibiotici, dosledno pridržavanje uputstava o uzimanju je ključno. Nedosledno pridržavanje može dovesti do razvoja rezistencije na lekove, što znači da će lekovi postati manje efikasni u budućnosti. Lekovi su dizajnirani da deluju sistematski i dosledno, i pravilno uzimanje lekova je najbolji način da se obezbedi njihova efikasnost.

Kako da ne zaboravite sledeći put?

- Koristite organizatore za pilule ili kutijice za tablete kako biste pratili koje lekove ste uzeli tokom dana.

- Postavite alarme na svom telefonu koji će vas podsećati da uzmete lekove na vreme, bez rizika od preskakanja.

- Povežite uzimanje lekova sa svojom svakodnevnom rutinom, kao što je pranje zuba ujutro ili priprema za spavanje.

Dosledno pridržavanje režima uzimanja lekova je od suštinskog značaja, bez obzira na vrstu lekova ili stanja koja se leče. To pomaže u obezbeđivanju da terapija bude efikasna, što može dovesti do bržeg oporavka od bolesti, boljeg upravljanja hroničnim stanjima i manje čestih poseta lekaru. Naučite da budete dosledni u uzimanju svojih lekova kako biste očuvali svoje zdravlje i blagostanje.

Ostavite komentar