Slobodno vreme > Zdravlje

Kada vam IGRA OKO to NE ZNAČI da vas "neko pominje" - imate ZDRAVSTVENI PROBLEM

Većini ljudi povremeno zaigra oko, ali malo ko se zabrine ili zapita šta je uzrok

Autor: K1 info/ novi.ba

21/09/2023 > 17:06

podeli vest:

Kada vam IGRA OKO to NE ZNAČI da vas "neko pominje" - imate ZDRAVSTVENI PROBLEM
Foto: Freepik.com


Koliko puta vam se desilo da vam "zigra" oko? A posle toga vam prijatelji obično kažu : "Sigurno ćeš ga videti", "To je znak da će ti se javiti", "Pominj te".... Ne! To svakako nije razlog da pomislite da vam sudbina šalje "neki znak".

Igranje oka, medicinski poznatije kao, Blefarospazam, ili Miokimija je prisilno trzanje očnog kapka. 

Nekim ljudima se trza donji, a drugima gornji kapak. Igranje oka je vrlo česta pojava i radi se o poremećaju treptanja.

Šta je uzrok?

Uzrok trzanja očnih kapaka, uz umor, može biti i preteran rad za računarom. Može nastati i kao rezultat nedostatka magnezijuma u organizmu, koji se gubi znojenjem tokom intenzivnog vežbanja.

Tačni uzroci su nepoznati, ali se veruje da je igranje oka povezano s abnormalnim funkcionisanjem određenih nervnih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontrolišu koordinaciju mišića i pokreta.

Često se simptomi suvog oka javljaju neposredno pre ili u toku trzanja kapka. Neka istraživanja pokazuju i to da su suve oči uzrok ove pojave.

Kako da rešite problem?

U većini slučajeva igranje kapka će nestati posle stavljanja toplog obloga na oko i dobrog noćnog sna. Analizom urina može se utvrditi nedostatak magnezijuma pa se taj problem može rešiti i uzimanjem suplementa.

Ukoliko igranje kapka postane učestalo, najbolje je da se što pre obratite svom lekaru koji će vas dalje uputiti kod specijaliste.

Ostavite komentar