Lifestyle > Zdravlje

NAJLEKOVITIJA NAMIRNICA koju možemo dobiti samo od prirode: MED i PROPOLIS koriste se i kao HRANA i kao LEK

Da li znate da propolis sadrži više od 300 lekovitih materija od čega su 22 vitamina i 7 minerala

Izvor: K1info/RINA

12/09/2023 > 22:45

podeli vest:

NAJLEKOVITIJA NAMIRNICA koju možemo dobiti samo od prirode: MED i PROPOLIS koriste se i kao HRANA i kao LEK
Foto: RINA


Oni koji se decenijama bave pčelarenjem, svesni su značaja pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje, na osnovu čega se med smatra najtraženijom, najlekovitijom i najhranljivijom prirodnom namirnicom na svetu. 

To najbolje potvrđuje dugogodišnji proizvođač meda, Dušan Kukić iz Čačka.

- Med je hrana i lek, čist med se kristališe i može da se rastopi samo na 40 stepeni, a preko te temperature gubi sva svoja svosjstva. Dnevno uzimanje meda za odrasle je od 50 do 100 grama i uzima se tri puta dnevno, pre jela, dok za mlađe ide od 25 do 50. Med sa svim svojim sastojcima može da posluži i kao lekovito sredstvo, jer je pun propolisa, polena i voska - kazao je Kukić za agenciju RINA.

Više od 300 lekovitih materija od čega su 22 vitamina i sedam minerala, propolis svrstava u namirnicu sa jakim anelgetičkim i antiupalnim dejstvom, koje sprečava trombozu, izbacuje sekret iz pluća, širi krvne sudove i odličan je u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.  

Delotvornost matičnog mleča poznata je po lečenju bolesti zuba, katarakte i osteoporoze, dok se pčelinji vosak upotrebljava kod artritisa i bronhijalne astme.

- Na bilo koju ranu da stavite propolis ona će mnogo brže zarasti. Meni je izuzetno pomoglo kod izlečenja čira, i od tada svaki dan konzumiram kapi propolisa. Imam 76 godina i ne sećam se kad sam imao grip, a koronu nisam ni dobio - kazao je Kukić.

Značaj pčela u vreme pandemije korona virusa ogleda se i u api komorama, koje se satoje iz košnica povezanih na inhalator iz koga se udiše lekoviti vazduh.

- Preko tih inhalatora udiše se prava riznica zdravlja, direktno ulaze u pluća sve dobrobiti meda, propolisa, matičnog mleča. Pri svakom udisaju oseća se blagotvorno delovanje i lakše se diše. Naročito korisnim api komore su se pokazale kod bronhitisa i astme - rekao je Zoran Dragojlović koji u selu Mijane kod Prijepolja ima api-komoru.

Iako su od velike važnosti, pčele se neretko truju pesticidima iz neznanja, ali i bahatosti pojedinih poljoprivrednih proizvođača, a da bi očuvali zdravlje moramo očuvati i njih.

Ostavite komentar