Lifestyle > Zdravlje

Preventiva je VAŽNA: Svaki TREĆI muškarac u svetu ZARAŽEN je nekom vrstom HPV VIRUSA

Više od 200 tipova HPV-a može se preneti seksualnim putem, dok je najmanje 12 tipova kancerogenih ili onih izazivaju rak

Izvor: K1info/Tanjug

17/08/2023 > 15:54

podeli vest:

Preventiva je VAŽNA: Svaki TREĆI muškarac u svetu ZARAŽEN je nekom vrstom HPV VIRUSA
Foto: Freepik.com


Svaki treći muškarac u svetu zaražen je najmanje jednim genitalnim humanim papiloma virusom (HPV), navodi se u studiji koju je danas objavio vodeći britanski nauči časopis Lanset.

U studiji se dodaje da je, na osnovu 65 studija sprovedenih između 1995. i 2022, globalna prevalenca za infekciju HPV-om među muškarcima 31 odsto za bilo koju vrstu HO, a oko 21 odsto za HPV visokog rizika.

- Seksualno aktivni muškarci, bez obzira na godine, veliki su rezervoar genitalnih HPV infekcija - navodi se u studiji, i dodaje da postoji velika potreba da muškarci budu sve više uključeni u sveobuhvatnu strategiju prevencije HPV, kako bi se smanjio mordibitet, odnosno broj obolelih, i mortalitet, odnosno broj preminulih od bolesti povezanih sa HPV-om.

HPV je najčešća polno prenosiva virusna infekcija u svetu, pri čemu većina seksualno aktivnih muškaraca i žena dobije najmanje jednu genitalnu HPV infekciju tokom svog života.

Više od 200 tipova HPV-a može se preneti seksualnim putem, dok je najmanje 12 tipova kancerogenih ili onih izazivaju rak.

Vakcina kao preventiva

HPV vakcina je zaista nešto revolucionarno. To je vakcina koja štiti protiv devet tipova humanog papilomavirusa i među tim tipovima su i visokoonkogeni tipovi, tipovi koji dovode do nastanka karcinoma grlića materice, karcinoma vagine, vulve, karcinoma penisa, analne regije, karcinoma grla.

Foto: Pexels.com

 

- Tu su takođe i tipovi koji dovode do kondiloma, genitalnih bradavica, koje nisu po život opasna stanja, ali znaju da budu i te kako neprijatni i da bude bolno njihovo uklanjanje - rekla je za RTS doktorka Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“.

Vakcina se savetuje i devojčicama i dečacima od 12. godine, mada je bezbedna već i od devete. Svi roditelji koji su zainteresovani da vakcinišu svoju decu mogu da se jave u domove zdravlja u Srbiji i da dobiju besplatnu vakcinu.

- Ono što je bitno, jeste da je vakcina izuzetno bezbedna, da štiti decu i da je izuzetno efikasna. Cilj je da se vakcina primi pre nego što osoba stupi u seksualne odnose. Međutim, ako je osoba već stupila u seksualne odnose, ne mora da znači da se inficirala nekim visokorizičnim tipom virusa, tako da se apsolutno savetuje i starijima od 19 godina da prime vakcinu - istakla je doktorka.

Ostavite komentar