Lifestyle > Zdravlje

Lek protiv VALUNGA u MENOPAUZI promeniće ŽIVOT stotine hiljada ŽENA i stiže u Evropu

Napadi toplote koji su najčešće veoma neprijatni za većinu žena uskoro će biti prošlost

Izvor: K1info/b92.net

22/05/2023 > 14:49

podeli vest:

Lek protiv VALUNGA u MENOPAUZI promeniće ŽIVOT stotine hiljada ŽENA i stiže u Evropu
Foto: Freepik.com


Valunzi kod žena u menopauzi, su poznati kao naleti vrućine i jedan su od najčešćih simptoma menopauze. To je period u životu žene kada se njeni reproduktivni hormoni, poput estrogena i progesterona, postepeno smanjuju i prestaju sa proizvodnjom.

Valunzi se opisuju kao iznenadno i intenzivno osećanje toplote koje se obično širi preko gornjeg dela tela, posebno lica, vrata i grudi. Žene koje ih imaju kažu da osećaku kao da im se podiže temperatura tela. Ovi napadi toplote mogu trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta, praćeni pojačanim znojenjem i ubrzanim radom srca.

Ovo stanje može da bude veoma neprijatno i da utiće na kvalitet života žena. Uzrok valunga nije potpuno razjašnjen, ali se veruje da su povezani sa promenama u nivou estrogena u telu. Neke žene mogu iskusiti samo povremene valunge, dok druge mogu imati intenzivnije i učestalije napade.

Kao spas za ovaj ženski problem, mogao bi biti lek fezolinetant, koji je već odobren u SAD 12. maja, a proizvela ga je firma Astelas farma. Stručnjaci smatraju da će on u potpunosti transformisati život stotine hiljada žena. Uskoro bi mogao bi da bude odobren za upotrebu i u Evropi i Velikoj Britaniji do kraja godine.

- Ovaj lek će biti pravi blokbaster. Radi kao prekidač. U roku od dan ili dva valunzi nestaju. Neverovatno je koliko dobro ovi lekovi deluju. To će potpuno promeniti život ženama - rekao je profesor Valdžit Dilo, endokrinolog sa Kraljevskog koledža u Londonu koji je vodio pionirsko ispitivanje 2017. koje je utrlo put za razvoj leka.

Lek, koji ispituje i Evropska agencija za lekove (EMA), deluje tako što blokira moždani protein nazvan neurokinin-3 koji igra jedinstvenu ulogu u regulisanju telesne temperature kod žena u menopauzi.

Foto: Shutterstock

 

Veliko kliničko ispitivanje fezolinenta objavljeno u martu pokazalo je da je, nakon 12 nedelja upotrebe, smanjio učestalost naleta vrućine za oko 60 odsto kod žena sa umerenim ili teškim simptomima, u poređenju sa smanjenjem od 45 odsto kod onih koje su primale placebo. Žene su, takođe, rekle da je lek smanjio jačinu valunga i poboljšao kvalitet sna.

- Ono što je zaista neverovatno u vezi sa ovim lekovima je koliko brzo deluju i koliki efekat imaju. Obično, estrogenu je potrebno nekoliko nedelja da bi imao efekat. Sa ovim, žene osećaju poboljšanje i posle prve tablete - rekao je profesor Ričard Anderson, jedan od direktora Centra za reproduktivno zdravlje Univerziteta u Edinburgu.

Oko 70 odsto žena koje prolaze kroz menopauzu doživljava nagle nalete vrućine, a 10 do 20 odsto ih opisuje kao "skoro nepodnošljive" i navodi da ozbiljno utiču na svakodnevni život i san, i to je simptom koji uglavnom navodi žene da zatraže lekarsku pomoć. 

Pošto novi lek deluje direktno na put kontrole temperature, on ne nadoknađuje estrogen, koji naglo opada u menopauzi, i zato neće uticati na širi spektar simptoma koje neke žene doživljavaju, uključujući umor, slabost mišića i kostiju, vaginalnu atrofiju i promene raspoloženja.

Napredak na ovom polju dolazi posle decenija mukotrpnog istraživanja američke neuropatološkinje, profesorke Naomi Rens, koja je identifikovala specifičnu grupu neurona koji se uvećavaju u mozgu žena u menopauzi. Ona je dalje otkrila, mereći male temperaturne varijacije u repovima laboratorijskih miševa, da ovi neuroni oslobađaju protein neurokinin-B, koji može izazvati nalete vrućine.

- Shvatila sam da bi razumevanje moždanih kola koja kontrolišu talase vrućine moglo biti korisno u pronalaženju novih preparata, ali nisam ni pomišljala da će se to desiti za mog života. Bila sam oduševljena kada sam saznala da je Agencija za lekove odobrila lek, delimično i zato što to pokazuje kako bazična naučna istraživanja dovode do kliničkih primena - rekla je profesorka Rens.

 

 

 

Ostavite komentar