Lifestyle > Zdravlje

Ovo su tri najgore vrste doručka koje treba izbegavati

Počnite dan zdravim obrokom koji će vašem telu dati enegriju za aktivnosti koje vas čekaju

Autor: K1 info/ Zadovoljna.hr

09/08/2022 > 10:19

podeli vest:

Ovo su tri najgore vrste doručka koje treba izbegavati
Foto: Pixabay.com


Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju... stara je izreka. I tačna, jer naučno je dokazano da je preskakanje doručka loše po zdravlje.

A zašto? Zato što njime pokrećemo telo i pripremamo ga za sate pune raznih aktivnosti koji su pred nama.

Ako želite da dan započnete zdravo i da svom telu date energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su 100 posto prirodni, voćni sokovi iz prodavnice puni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan želudac će vam samo trenutno dati energiju.

Takođe, sokovi iz prodavnice nemaju veliku hranljivu vrednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulisanje varenja i obogatite ga činijom žitarica.

Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i kiflice od testa koje kupujemo u pekari su veoma ukusne i zasite nas, ali ovi proizvodi često sadrže i velike količine aditiva, soli i šećera, što nije dobra kombinacija za početak dana.

Slano pecivo zadržava vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško svarljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koje su organizmu potrebne za normalan rad.

"Zidarski“ doručak

Zidarski doručak uključuje masnu, tešku i kaloričnu hranu kao što su pečena jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima.

Osim ako se ne bavite teškim fizičkim radom, vašem telu takav doručak zaista ne treba i biće potrebno mnogo vremena da ga svari. Velike količine nezdravih masti završiće u obliku masnog tkiva, a vaše telo neće dobiti sve potrebne vitamine, minerale i vlakna.

Ostavite komentar