Lifestyle > Zdravlje

NAUČNICI TVRDE: Davanje KIKIRIKIJA BEBAMA smanjuje rizik od ALERGIJE za 77 odsto

Alergija na hranu se dešava kada imuni sistem doživi nešto što je bezopasno ozbiljnom pretnjom

Izvor: K1info/Tanjug

17/03/2023 > 15:29

podeli vest:

NAUČNICI TVRDE: Davanje KIKIRIKIJA BEBAMA smanjuje rizik od ALERGIJE za 77 odsto
Foto: Unsplash.com


Ukoliko se deci, starosti između četiri i šest meseci, daju izuzetno male količine čistog putera od kikirikija, drastično se smanjuje alergija na ovu namirnicu, preneo je "BBC" izveštaj tima naučnika.

Istraživanjem, objavljenim u "Žurnalu za alergijsku i kliničku imunologiju", utvrđeno je da, ukoliko mališani jedu kikiriki, kasnije se smanjuje šansa za stvaranje alergije za čak 77 odsto.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da davanje celog ili seckanog oraha i kikirikija predstavlja rizik od gušenja i da ih ne bi trebalo davati deci mlađoj od pet godina.

Trenutan savet Službe britanskog javnog zdravstva (NHS) kaže da bi kikiriki mogao da se daje deci od šest meseci starosti.

Procenat alergije na kikiriki raste u Velikoj Britaniji, pa se procenjuje da je jedno u 50 dece pogođeno ovim zdravstvenim problemom.

Foto: Pixabay.com

 

Alergija na hranu se dešava kada imuni sistem doživi nešto što je bezopasno ozbiljnom pretnjom.

Za neke, čak i male količine kikirikija mogu da dovedu do snažne imunološke reakcije koja može da postane životno opasna. Alergije na kikiriki u Velikoj Britaniji su postale toliko česte da su neke škole zabranile upotrebu kikirikija.

 


 

 

Ostavite komentar