Lifestyle > Zdravlje

Od STRAŠNE BOLESTI koja je uzela Masima, u Srbiji godišnje UMRE 4.600 LJUDI

Hirurško lečenje, hemio i radioterapija, kao i genska i imunoterapija, omogućvaju da ova bolest ima hroničan tok

Izvor: K1info/kurir.rs

24/12/2022 > 08:29

podeli vest:

Od STRAŠNE BOLESTI koja je uzela Masima, u Srbiji godišnje UMRE 4.600 LJUDI
Foto: press promo


Nažalost, posle kratke borbe napustio nas je veliki pevač i umetnik. Masimo Savić je preminuo juče, 23.12.2023. godine u svojoj 61. godini. Umro je od raka pluća.

Ovaj oblik karcinoma je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji, kao i u svetu. U našoj zemlji godišnje 6.500 osoba oboli, a njih više od 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove vrste kancera, dok broj obolelih raste svake godine.

Šta je rak pluća

Rak pluća je bolest za koju je karakterističan nekontrolisan ćelijski rast u tkivima pluća. Ako se ne leči, može doći do proširenja tog izraštaja van pluća putem procesa metastaze u okolna tkiva i druge delove tela.

Većina kancera koji se začnu u plućima, tzv. primarni plućni kanceri, su karcinomi koji su izvedeni iz epitelnih ćelija. Veliki broj tipova plućnih kancera su plućni karcinomi malih-ćelija.

Dijagnoza se potvrđuje biopsijom, koja se obično izvodi putem bronhoskopije ili CT-navođenja. Tretmani i dugoročni ishodi zavise od tipa kancera, stupnja (stepena raširenosti), i sveukupnog zdravstvenog stanja osobe.

Kada su faktori koji utiču na dobijanje raka pluća, najvažniji faktor rizika je pušenje, ali značaj ima i genetska predispozicija, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine poput radona i azbesta, gas radon, zagađenje vazduha, dim iz ložionica i kotlova.

- Početkom 20. veka karcinom pluća bio je retka bolest. Od osamdesetih godina prošlog veka ovo je karcinom sa najvećom incidencom u svetu. Široko rasprostranjena navika pušenja cigareta, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine doprineli su pandemiji ove bolesti. Rano otkrivanje i započinjanje lečenja ključan su faktor za dužinu preživljavanja - objašnjava prim. dr sc. med. Ana Stojanović, načelnik Odeljenja pulmologije u KBC Bežanijska kosa, specijalista interne medicine-pulmolog za Kurir.

Opšti simptomi raka pluća su slabost, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine.

- Ukoliko se javi suv, uporan kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima ili ramenu, gotovo je sigurno da se radi o ozbiljnoj plućnoj bolesti - rekla je dr Stojanović.

Ona dodaje da savremeno lečenje karcinoma pluća, koje podrazumeva hirurško lečenje, hemio i radioterapiju, kao i gensku i imunoterapiju, omogućava da ova bolest ima hroničan tok. Rano otkrivanje bolesti značajan je faktor za uspešnost lečenja.

 

 

Ostavite komentar