Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Da li ste čuli za "LUKU POROKA": Starorimsko ODMARALIŠTE još uvek KRIJE brojne MISTERIJE

Na samo nekoliko kilometara od Pompeje, nalazio se grad Baja koji su posetile brojne istorijske ličnosti poput Ovidija, Cezara i drugih

Autor: K1info/nacionalgeographic.rs

16/04/2023 > 08:15

podeli vest:

Da li ste čuli za "LUKU POROKA": Starorimsko ODMARALIŠTE još uvek KRIJE brojne MISTERIJE
Foto: Youtube PrintScreen/Scenic Routes to the Past


Postoje brojni dokazi da su stari Rimljani su voleli luksuz, bogatstvo i hedonizam. O tome svedoči i deo ostataka starorimskog luksuznog odmarališta, koji se nalazi na dnu Napuljskog zaliva. A nova podvodna istraživanja su ovde otkrila veliku građevinu sa kolonadom od mermera i mozaike.

Naime, na samo nekoliko kilometara od Pompeje, nalazio se grad Baja. Privučeni njegovim termalnim izvorima i mogućnošću hedonističkog načina života, sam krem starorimskog društva je u njemu počeo da gradi vile i provodi odmore.

Tu su spas od žege letnjeg sunca našle brojne istorijske ličnosti poput neizmerno bogatog Marka Licinija Кrasa, Pompeja Velikog i samog Julija Cezara, koji je svoju vilu sagradio na najvišem delu obale.

Ipak, koliko su Horacije i Marsijal u svojim delima hvalili njegove lepote i terapeutska svojstava voda u njemu, grad je često bio i predmet kritika.

- Ove vode nisu zdrave kao što se kaže - izneo je pesnik Ovidije, koji se usudio da diskredituje njegove termalne izvore.

Pesnik Sekst Propercije, koji je grad definisao kao "luku poroka".

Kasnije je ovo luksuzno odmaralište opljačkano od strane varvarskih naroda, da bi napokon bilo napušteno posle opsada Arapa u VIII veku.

Međutim, Baja se nalazio i na veoma aktivnom vulkanskom području, zbog čega je do XVI veka jedan njegov deo potonuo ispod plitkih voda Napuljskog zaliva.

Danas je ovaj antrčki grad arheološki park, a potopljeni deo grada je predmet podvodnih iskopavanja. U ovoj oblasti već nekoliko godina se sprovode istraživanja u delu koji se nalazi između Terme del Lacus i Punta dell'Epitaffio Ninfeo, a u kom se nekada nalazio termalni centar.

Sada je ovde identifikovatna konstrukciju dužine od preko osamdeset metara, kao i ostaci delimično urušene kolonade od mermera donetog sa ostrva Kios, u Grčkoj. Da bi sada u njegovoj neposrednoj blizini otkrili i put rađen tehnikom opus sektile.

Tehnika u mozaičkoj umetnosti koja je imala široku upotrenu u starom Rimu, a koja se najviše koristila za ukrašavanje podova i zidova palata. 

Ova iz Baje prema tvrdnjama arheologa još uvek čuva originalni malter i mermer poređan u šaru naizmeničnih belih i sivih komadića. Zahvaljujući tehnici, arheolozi su uspeli da datuju put u kasno antičko doba, tj. u period između III i VIII veka nove ere.

 

 

Ostavite komentar