Lifestyle > (NE)POTREBNO ZNANJE!

Stari izum za UKOČENA LEĐA, ili obična igračka: ODAKLE POTIČE HULA-HOP?

Jedna devojčica vrtela je obruč čak 11 sati i 34 minuta

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

02/12/2023 > 22:15

podeli vest:

Stari izum za UKOČENA LEĐA, ili obična igračka: ODAKLE POTIČE HULA-HOP?
Foto: K1info/Freepick


Ako želite da skinete višak kilograma, ili da malo poradite na sinhronizaciji svojih pokreta, ili ako želite da potrošite vreme na zabavu i igru, u svemu tome može mnogo da vam pomogne jednostavan plastični obruč koji zovemo hula-hop. Gotovo da nema nikoga ko barem jednom nije probao da ga zavrti oko svog struka, bez obzira na godine starosti. A da li ste znali kako je hula-hop zapravo nastao?

Moderna istorija hula-hopa počinje u 13. veku u Škotskoj. Naime, doktori tog vremena su preporučivali pacijentima da se igraju sa obručima, kako bi izlečili ukočena leđa, ili neki sličan problem.

Mnogo kasnije, početkom 19. veka, britanski mornari otplovili su do Havaja i tamo primetili da se i lokalni domoroci igraju sa nekom vrstom obruča, koje su nazivali HULA. I tako je to ime dospelo i u zapadni svet. A posao od toga je napravio Amerikanac po imenu Ričard Kner.

Naime, on je bio suvlasnik kompanije za proizvodnju igračaka i nakon što je čuo da u Australiji deca na časovima gimnastike vrte oko sebe obruče od bambusa, odlučio je da pokrene masovnu proizvodnju sličnog rekvizita, ali od plastike različitih boja. Tek, krajem 50-tih godina dvadesetog veka, svet je poludeo za hula-hopom.

Foto: K1info/Unsplash.com

 

Postoji podatak da je tokom 1958. godine, za samo 4 meseca, prodato čak 25 miliona primeraka ovog rekvizita, a za dve godine i punih 100 miliona. Veliku zaslugu u njegovoj popularizaciji, naravno, ima i razvoj televizije. A za kraj, i jedan rekord. Naime, 11-togodišnja Polet Robinson, u avgustu 1960. godine, vrtela je hula-hop punih 11 sati i 34 minuta.

I tu ćemo i stati, sa pričom o ovom univerzalnom rekvizitu. Da nam se od toliko vrtenja, ne bi zavrtelo u glavi...

Ostavite komentar