Lifestyle > Mozaik

BAŠTOVANI, ZASUCITE RUKAVE - 7 saveta za JESENJE uređenje dvorišta

Jesen je pravo vreme da se u dvorištu obave neophodni poslovi kako vrt bio lep, a biljke u njemu pravilno negovane

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

13/10/2022 > 13:04

podeli vest:

BAŠTOVANI, ZASUCITE RUKAVE - 7 saveta za JESENJE uređenje dvorišta
Foto: Unsplash.com


Ušli smo u jesenji period, a za baštovane to znači da će imati pune ruke posla. Za vegetaciju dolazi period mirovanja, pa je sad neophodno pripremiti  biljke za zimski period i proleće koje predstoji.

Došlo je vreme i za jesenju sadnju, koja je mnogo bolja od prolećne, baš zato što vegetacija miruje, te biljke imaju mogućnost boljeg ukorenjavanja. Idealan period je sredina oktobra, pa sve do sredine novembra, odnosno važno je da se sadnja obavi pre prvih mrazeva.

Ukoliko imate dvorište i volite baštovanstvo, evo 7 saveta za jesenje uređenje dvorišta

1. Skupljanje lišća

Iako žuto lišće u dvorištu ponekad ima i romantičnu crtu, neophodno ga je redovno sakupljati, naročito, ako je napolju hladno i vlažno. Na taj način sprečava se pojava patogena i puževa golaća, koji mogu negativno uticati  na biljke u dvorištu.

Foto: Pixabay.com

 

2. Zalivanje treba da se svede na minimum

Ukoliko je napolju hladno i vlažno biljke se ne zalivaju. Ali u slučaju da je jesen topla i sunčana, zalivanje je neophodno u malim količinama i samo kada zemljište oko biljaka počne da se isušuje. Vlažan period i previše vode može izazvati pojavu gljiva u vašem dvorištu, što mu smanjuje lepotu.

Foto: Pixabay.com

 

3. Vađenje lukovica i sakupljanje semena

Ukoliko se u vrtu nalaze lukovičaste biljke (lala, zumbul, narcis) potrebno je izvaditi lukovice iz zemlje, skloniti ih u zatvorenu mračnu prostoriju sa niskom temperaturom, gde će čekati proleće.

Biljke poput perunike, kane, hoste imaju podzemno stablo u vidu rizoma, krtola ili gomolja, koje se mogu, ali i ne moraju vaditi iz zemlje. Zapravo, ovo je period kada se one mogu razmnožavati. Tad se njihova podzemna stabla vade iz tla, dele na manje delove i ponovo sade na željeno mesto. Od jednog gomolja može se dobiti više novih biljaka.

Foto: Unsplash.com

 

Seme sakupljajte u papirne ili jutane vrećice samo kada je napolju suvo vreme bez vetra. Vrećice se sklanjaju u prostoriju bez vlage i čuvaju do proleća.

4. Priprema zemljišta za setvu ili sadnju

Bilo da će se setva ili sadnja obaviti u proleće ili jesen, neophodno je pripremiti zemljište. Priprema se sastoji u riljanju zemlje ašovom. Kako bi popravili fizičku strukturu zemlje potrebno je dodati određenu količinu stajnjaka. Posle toga, motikom se zemlja okopa da bi se usitnila i đubrivo izmešalo.

Foto: Pixabay.com

 

5. Sadnja

Sada je pravo vreme za sadnju drveća, žbunja i voća. Prilikom odabira biljke za sadnju potrebno je voditi računa o tome da je ona zdrava, bez fizičkih oštećenja, kao i da ima pravilno ravijen koren. Sadnju izvršiti u prethodno iskopanu sadnu jamu, koja je šira i dublja od visine i širine korena.

Kako bi dvorište što duže bilo puno cveća, potrebno je birati biljke koje su otporne na hladnoću i dugo cvetaju. Najpogodnije su hrizanteme (Chrysanthemum sp.), baš zbog toga što u cvetu mogu biti i u decembru mesecu. Dalije (Dahlia sp.) su takođe dobar izbor.

Foto: Pixabay.com

 

Pojedine vrste sukulenti nemaju cvet kao dekorativni element, već njihova sočna i raznobojna stabla krase vrtove. To su zimiotporne biljke, koje mogu izdžrati jako niske temperature, a i jako lepo izgledaju. Zimi se ne unose u zatvorene prostorije i mogu prezimeti napolju.

6. Orezivanje

Jesen je period kada treba orezati ruže, povijuše, žbunje, voće i po potrebi drveće. Rezidba se radi oštrim makazama, rez treba da bude čist. Neophodno je voditi računa da ne dođe do kidanja ili oštećenja grana.

Foto: Pixabay.com

 

Kada je orezivanje ruža u pitanju, s obzirom na to da one mogu dugo cvetati, njihova rezidba može se izvesti i pre prvih mrazeva. Mini, žbunaste i ruže povijuše se ne orezuju. Samo je potrebno ukloniti im grane sa mehaničkim oštečenjima, suve grane i precvetale pupoljke.

7. Zaštita biljaka osetljivih na mraz, udare vetra i snegolome

Ukoliko se u dvorištu nalaze biljke u saksijama koje nisu otporne na niske temperature, neophodno ih je pre prvih mrazeva uneti u  zatvorene prostorije. Ukoliko neke nisu sa našeg podneblja ( npr. banana ), a zasađene su na stalno mesto u vrtu, neophodno ih je „utopliti“. To podrazumeva ogrtanje korenovog vrata zemljom ili umotavanje biljaka slamom, trskom, ili agrotekstilom.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Tuja (Thuja sp.) je vrsta koja je naročito osetljiva na udare vetra i snežne nanose. Od težine snega može se desiti da se grane isktive, a takve više ne mogu da se vrate u prvobitno stanje. Tuja sa krivim granama nema više svoju zaštitnu i dekorativnu funkciju koju je imala u dvorištu, pa kako ne bi došlo do toga najlonom i kanapom spiralno uvijte krošnju ovog drveta. 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar