Lifestyle > Zdravlje

6 zdravih jela za dane kada nam se BAŠ NE JEDE ZDRAVO

Ništa ne popravlja raspoloženje kao ukusna hrana. Ali, da li mora da bude nezdrava?

Autor: K1 info/ mixer.hr

18/09/2022 > 08:22

podeli vest:

6 zdravih jela za dane kada nam se BAŠ NE JEDE ZDRAVO
Foto: Pixabay.com


Svi imamo dane kada smo loše volje, neraspoloženi smo i imamo potrebu da tugu "udavimo" u hrani. Ukusnoj.

Nažalost, takva hrana uglavnom nije najzdravija. Uglavnom su to burgeri, pice, krompir na 1001 način, testa, grickalice, čokolada...

Pokušajte da promenitit navike i počnite da se hranite zdravije i u teškim danima. Mi vam donosimo 6 zdravih jela za dane kada vam se ne jede zdravo.

Lazanje od povrća

Lazanje su jedna od glavnih jela za utehu, ali mogu da budu veoma kalorične (meso, sir, bešamel). Lazanje bez mesa s povrćem, zdravija su opcija, pa razmislite o tome da dodate tikvice i patlidžan, a uobičajeno testo zamenite onim od integralnog brašna.

Kokice

S razlogom su u bioskopu glavno jelo kokice. Gledanje filma kod kuće dobar je razlog da ih napravite. Ali kokice, iako su pune vlakana, mogu da budu nezdrave. Ako koristite ulje, izbegavajte kukuruzno, suncokretovo ili sojino. I polako sa solju, puterom i prelivima.

Čips i salsa

Mnogi ljudi su zavisnici od čipsu, a ako ga se uželite, najbolja opcija je da ga napravite sami kod kuće. Potreban vam je samo krompir i malo volje, a za umake možete da iskoristite pasulj ili avokado.

Domaći sladoled od jogurta ili voćnog soka

Dok neke ljude teše "slaniši" drugi se radije opredeljuju za dizanje šećera u krvi. Sladoled je, naravno, mnogima omiljeni desert i uteha u toplim danima. Napravite ga sami od jogurta, voća i dodataka po želji. Ako ne želite da konzumirate mlečne proizvode, sobret je pravo rešenje za vas (mjšavina svežeg voća, voćnih sokova i po želji šećera).

Kolačići od zobenih pahuljica i grožđica

Zobena kaša s grožđicama, napravljena od integralnog brašna je zdrav i ukusan slatkiš. Pomešajte  kašu, integralno brašno i grožđice, stavite u pečnicu i uživajte.

Kolači od đumbira

Ovi kolačići sadrže đumbir koji je, između ostalog, poznat i po tome što jača imunitet. Zamesite integralno pšenično brašno, cimet i đumbir, stavite u pećnicu i dobitćete hrskavu, a zdravu poslasticu.  

Foto: Pixabay.com

 

 

Ostavite komentar