Lifestyle > Mozaik

Danas je MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA: Evo zašto je važno da pišemo na ĆIRILICI

Čuvajući svoj jezik, mi čuvamo istoriju, kulturu, tradiciju i identitet našeg naroda

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

21/02/2024 > 18:30

podeli vest:

Danas je MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA: Evo zašto je važno da pišemo na ĆIRILICI
Foto: Unsplash.com


Povodom Međunarodnog Dana maternjeg jezika, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je,  apelovao na sunarodnike u Srbiji i širom sveta da gde god živeli očuvaju srpski jezik i ćirilično pismo.

- Danas je Međunarodni Dan maternjeg jezika. Vekovi su prošli, a naše ćirilično pismo je opstalo. Hajde da koristimo srpske reči, a ne „moderne“ strane! Hajde da pišemo onako kako govorimo, nove skraćenice su nepotrebne! Čuvajmo srpsku istoriju, tradiciju, kulturu i identitet našeg naroda. Čuvajmo našu ćirilicu i u narednim vekovima, kao što su je čuvali naši preci -  istakao je ministar Milićević.

On je podsetio da je, upravo u cilju očuvanja jezika i pisma, u proteklih godinu dana donirao više hiljada ćiriličnih bukvara i lektira učenicima srpskih dopunskih škola širom Evrope, navodi se u saopštenju kabineta ministra bez portfelja. Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se 21. februara kako bi se podigla svest o značaju očuvanja jezika i pisma.

Takđe, Instagram stranica "Dnevna doza pravopisa" istakla je značaj čuvanja ćiriličnog pisma. 

Čuvajući svoj jezik, mi čuvamo istoriju, kulturu, tradiciju identitet našeg naroda. 

Ostavite komentar