Lifestyle > Mozaik

Ako večeras jedete PILETINU bićete SIROMAŠNI! Zanimljiva verovanja za SRPSKU NOVU GODINU, evo kako da vam KRENE NABOLJE

Trudite se i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

13/01/2024 > 17:23

podeli vest:

Ako večeras jedete PILETINU bićete SIROMAŠNI! Zanimljiva verovanja za SRPSKU NOVU GODINU, evo kako da vam KRENE NABOLJE
Foto: Tanjug/Marko Đoković


Srpska Nova godina obležava se 14. januara, a osim toga što se vezuje i za verske običaje, ova Nova godina je posebna još po nekim starim srpskim verovanjima.

Srpska Nova godina dočekuje se bogatom trpezom i u društvu cele porodice.

Pored toga, stari srpski običaji nalažu da se ispoštuje odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih.

Pravila novogodišnje trpeze

Kada je trpeza u pitanju, u narodu ipak postoje neka "pravila". Važno je da, osim vasilice – novogodišnje česnice, večeras na stolu imate prasetinu.

Foto: Pixabay.com

 

Prase se smatra dinamičnom i pokretnom životinjom, pa se tako veruje da ako to bude večera pred Novu godinu, takva će vam biti i naredna godina. Ukoliko večerate prasetinu, imaćete uspeh i dinamiku na poslovnom putu, ali i sreće u ljubavi i na drugim poljima.

Ne preporučuje se da jedete živinsko meso. Piletina i ćuretina smatraju se "prljavim" životinjama, a u narodu su asocijacija na siromaštvo. Narodna verovanja u nekim selima Srbije jesu da, ako se jede nešto od živinskog mesa pred Novu godinu, godina će vam biti siromašna, odnosno, neuspešna na finansijskom planu.

Foto: Pixabay.com

 
Običaji za 14. januar

14. januara se trudite da uradite neki mali posao, fizički ili mentalni. Verovanje se veže da za to da vas posao čini vrednima, i ono što radite prvog dana nove godine, radićete cele godine. 

Trudite se i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom.

Ostavite komentar