Lifestyle > (NE)POTREBNO ZNANJE!

Da li se to TUKU Sveti Ilija i ĐAVO? Verovanja o POMRAČENJU SUNCA kojih se narod PLAŠIO

Čak se i pucalo prema Suncu kako bi se oterale zle sile

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

03/12/2023 > 21:59

podeli vest:

Da li se to TUKU Sveti Ilija i ĐAVO? Verovanja o POMRAČENJU SUNCA kojih se narod PLAŠIO
Foto: K1info/Freepick


Ne baš tako davno, 11. avgusta 1999. godine, dogodilo se nešto zbog čega su tada praktično svi prozori na kućama i stanovima u Srbiji bili zamračeni, a ulice su bile potpuno puste u svim našim gradovima. Razlog? Pa, sa gotovo svih medija su se mogla čuti upozorenja da je dotični događaj izuzetno opasan i da može izazvati trajne posledice po ljudsko zdravlje.

Za one koji se ne sećaju tog dana, radilo se o (običnom) pomračenju Sunca. Ova priča deluje malo čudno, pošto se dešavala na pragu 21. veka, ali kroz istoriju je bilo raznih verovanja u tim situacijama. Jer, pomračenje Sunca je uvek kod ljudi izazivalo makar strahopoštovanje, a vrlo često i veliki strah.

Foto: K1info/Unsplash.com

 

Tom strahu nisu odoleli ni naši preci, pa su u narodu postojala, a postoje i dan-danas, mnoga verovanja u vezi pomračenja. Na primer, verovalo se da do pomračenja dolazi zato što Sunce u tom trenutku leđima zaklanjaju Sveti Ilija i Đavo, dok se biju jedan protiv drugog. 

Takođe, postojalo je i verovanje da takvu pojavu izaziva tuča između Sunca i Meseca. I ako Mesec pobedi, Sunce se ne vidi. Naravno, nisu bila retka ni verovanja da Sunce, tokom pomračenja, bude pojedeno od neke ale ili zmaja. U tom smislu, naši preci su preduzimali razne mere kako bi odbranili Sunce.

Pravili su veliku buku udaranjem po zvonima, a i pucalo se prema Suncu kako bi ta pucnjava oterala sve ale i aždaje. U Kini su, na primer, aždaje terali strelama. A sve je to zapravo bila posledica verovanja da svako pomračenje predskazuje neku veliku nesreću, rat, bolest, glad ili smrt.

Poznato je, na primer, da su se pred smrt kneza Mihaila dogodila čak dva pomračenja Sunca, pa je narod lako povezao te događaje.  A za kraj, još jedno verovanje. Naime, u vreme dok su Turci vladali ovim prostorima, smatralo se da je pomračenje Sunca loše za Srbe, a dobro za Turke, dok je kod pomračenja Meseca stvar bila obrnuta.

Ostavite komentar