Lifestyle > Mozaik

Otkrivamo 5 RAZLOGA ZAŠTO je VAŽNO da DECA ODRASTAJU uz KUĆNOG LJUBIMCA

Svako dete u nekom trenutku poželi da ima kućnog ljubimca, iako su oni velika odgovornost treba da razmislite pre nego što kažete "ne"

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

29/12/2023 > 18:41

podeli vest:

Otkrivamo 5 RAZLOGA ZAŠTO je VAŽNO da DECA ODRASTAJU uz KUĆNOG LJUBIMCA
Foto: K1info


Svako dete u nekom trenutku poželi da ima kućnog ljubimca. Iako su oni velika odgovornost i obaveza, možda treba prvo da razmislite pre nego što detetu kažete "ne". 

Mnoga istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju sa psom dobijaju mnogo koristi za zdravlje, pažnju i razvoj. Pitali smo doktora veterinarske medicine Vuka Vukoja šta misli o tome.

Većinu nas vežu lepa osećanja na odrastanje sa ljubimcima i znamo kako su nam obogatili živote, stoga životinje predstavljaju važan deo dečijih života.

Pored toga što se stiču prelepe uspomene, ako imate kućnog ljubimca to ujedno može igrati neverovatnu ulogu u emotivnom razvoju i psihičkom zdravlju dece.

 1. Odgovornost

To je dobra stvar, zato što postoje velike koristi kada deca i životinje zajedno odrastaju. 

- Briga o kućnom ljubimcu pomaže deci da razviju osećaj odgovornosti. Najbolji način da deca nauče da ljubimci zavise od nas je da ih aktivno uključimo u brigu o ljubimcima. Punjenje činije ljubimaca sa svežom vodom ili hranom će pomoći deci da postanu istrajna u obavljanju važnih rutinskih zadataka –  ističe veterinar  Vukoje.

2. Briga

Dok hrani i brine o ljubimcu, dete na taj način vežba svoju sposobnost brige o drugima. U porodicama bez braće i sestara, posedovanje ljubimca pruža mogućnost detetu da pokaže nežnost i pažnju koju na drugi način ne bi imalo šansu da izrazi.

- Deca su prirodno fascinirana životinjama. Dete koje nauči da se brine o životinji i da se prema njoj ponaša obzirno i sa puno strpljenja, može naučiti neprocenjivu i važnu lekciju o tome kako da se ponaša prema ljudima – objašnjava Vuk Vukoje.

I male i velike životinje imaju sposobnost da vole, uče i da se obraduju, i pružaju posebnu vrstu prijateljstva deci i odraslima. Nebitno je da li za prijatelja imate psa, mačku, ribu, kokošku, konja, hrčka ili svinju, svakako će imati mnogo lepih uticaja na decu koja odrastaju u tom okruženju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vuk Vukoje (@vukoje_vet)

3. Fizička aktivnost

Kada imamo psa podstaknuti smo da ga svakodnevno izvodimo i šetamo. Stoga nije začuđujuće da je ustanovljeno da su 54% za vlasnike pasa da ispune savetovanu dnevnu količinu fizičke aktivnosti .

4. Benefiti po zdravlje

Dečijem zdravlju pruža mnoštvo benefita.  

- Bebe i deca koja žive  sa ljubimcima imaju jači imuni sistem i stoga imaju manji rizik od infekcija uha i respiratornog trakta nego deca u kućama bez ljubimaca. Istraživanja koje porede dečije prisustvo u školi su otkrila da su deca iz kuća bez ljubimaca bila u proseku vise odsutna tokom godine nego ona sa ljubimcima – kaže naš sagovornik, veterinar Vuk.

Foto: K1info

 

Iako odrastanje sa kućnim ljubimcima ima dosta prednosti, dobro razmislite o prednostima  i manama pre nego što donesete štene ili macu u svoj dom. Psi lutalice su zapravo vlasnički psi pušteni na ulicu, jer neko nije dobro procenio da briga o životinjama zahteva vreme i novac.

Ostavite komentar