Lifestyle > Mozaik

U ovoj evropskoj zemlji DAME NAJVIŠE PIJU alkohol: GDE su SRPKINJE na LISTI?

Kada je reč o Britankama 26 odsto njih pije najmanje 6 alkoholnih pića u jednom intervalu najmanje jednom mesečno

Izvor: K1info/b92.net

19/11/2023 > 21:41

podeli vest:

U ovoj evropskoj zemlji DAME NAJVIŠE PIJU alkohol: GDE su SRPKINJE na LISTI?
Foto: Unsplash.com

Žene u Velikoj Britaniji su na vrhu svetske liste kada je reč o konzumiranju alkoholnih pića, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U pomenutoj studiji upoređivana je potrošnja alkohola u 33 zemlje, a kada je reč o Britankama istraživanja govore da 26 odsto njih pije najmanje šest alkoholnih pića u jednom intervalu najmanje jednom mesečno, preneo je Guardian.

Međutim, kod britanskih muškaraca taj rezultat mnogo je veći i iznosi 45 odsto. Kada je reč o kombinaciji oba pola, Ujedinjeno Kraljevstvo je ukupno rangirano na trećem mestu sa Luksemburgom na rang listi opijanja, iza Rumunije i Danske.

S tim u vezi, izvršni direktor organizacije "Alcohol Change UK" dr Ričard Pajper rekao je da alkohol prouzrokuje previše štete u Britaniji, što se, kako kaže, ipak može u "potpunosti eliminisati".

Foto: Pixabay.com

 

- Postoji ogromna potreba da vlada uvede mere za koje znamo da će smanjiti štetu od alkohola i spasiti živote, kao što su odgovarajuća kontrola marketinga alkohola i njegovo jasnije označavanje - navodi Pajper.

Izveštaj OECD-a je takođe otkrio da odrasli u Velikoj Britaniji češće kažu da puše u poređenju sa drugim zemljama, ali uprkos tome imaju nižu stopu pušenja od prosečne.

Trenutno samo je 12,7 odsto pušača u Velikoj Britaniji, u poređenju sa prosekom OECD-a od 16 odsto. Međutim, skoro jedna od 20 odraslih osoba (4,9 odsto) rekla je da redovno puši, u poređenju sa prosekom od 3,2 odsto.

Foto: Pixabay.com

 

Izveštaj je takođe otkrio da Britanija troši više na zdravstvenu zaštitu od upoređenih zemalja, ali ima manje bolničkih kreveta i dijagnostičkih alata, a i manje plaća medicinske sestre.

Velika Britanija troši više od proseka na resurse zdravstvenog sistema, što je u 2022. iznosilo 11,3 odsto BDP-a.

Ostavite komentar