Lifestyle > Mozaik

Da li biste JELI CRVE za ručak? Srpski kuvar tvrdi da zamenjuju MESO: Kada su posoljeni, imaju UKUS ČVARAKA

Kako kaže, ova hrana bila bi izuzetna za sportiste i generalno za snagu. Odlični su za proteinske šejkove, ali i pripremu obroka i slatkiša

Izvor: K1info/blic.rs

30/10/2023 > 17:26

podeli vest:

Da li biste JELI CRVE za ručak? Srpski kuvar tvrdi da zamenjuju MESO: Kada su posoljeni, imaju UKUS ČVARAKA
Foto: Pixabay.com


Niški kuvar Nenad Stamenović, poznat kao Neša Travka, objašnjavao je da je korišćenje insekata u ljudskoj ishrani blagotvorno i da se oko 2000 vrsta može svakodnevno upotrebljavati kao zamena za meso. 

- Prepuni su proteina, u dva kila crva imate kilo proteina. Sad vidite, hoćeš da uzmeš kašičicu mlevenih crva da pomešaš ili da pojedeš kilo mesa, od koga ćeš dobiti samo 5% proteina. Izuzetna hrana, za snagu, za sportiste, za bildere - kaže Neša Travka za Blic TV. 

Ovi crvi se mogu koristiti kao dodatak vegetarijanskim pljeskavicama, za spremanje šejkova i slatkiša, a gaje se u posebnim boksovima i hrane se mekinjama i organskim voćem i povrćem.

- Kupio sam 200 komada, sad ih imam malo više, hranim ih neprskanim voćem, povrćem, žive na mekinjama koje jedu, onda tu su ovsene pahuljice, ražane pahuljice, može i spelta. Osušio sam ih tako da mogu da ih ubacim u bilo koji napitak, mogu da ih pojedem, ne preterujem što bi rekli, jedem i ovo ostalo, grašak, boraniju, sočivo - rekao je Neša.

Foto: Pixabay.com

 
Puni su belančevina, dobrih masti i proteina

Iako su insekti puni belančevina, dobrih masti, proteina i lako su svarljivi, retko se konzumiraju kod nas.

- Mnogi kao kažu, jao, ne mogu jesti crve. Ja kažem, čekaj, jesi jeo trešnje, šljive , tako neko voće kad si bio mali, nije ti smetalo što ima crva. A mnogi budu kao ne, to neću da probam, i na kraju probaju - kaže Neša.

- Kao kad bi pojeli drugo nešto mesa, mesnato, što ima u sebi sala, kao što je slanina, nešto na tu foru. Ovako obrađeni, posoljeni imaju mesni ukus s čvarcima - objašnjava asistent u kuhinji Bogdan Tasković za Blic televiziju. 

Insekti su na meniju najviše u Aziji, Africi i Južnoj Americi, a odnedavno se i u Evropi mogu kupiti sveži, smrznuti i sušeni. Inače, Evropska agencija za bezbednost hrane za sada je odobrila četiri vrste insekata, dok još osam čeka odobrenje.

Ostavite komentar