Lifestyle > Zdravlje

BORBA protiv SLATKIŠA: Kalofornija uvodi ZAKON kojim se ZABRANJUJE upotreba CRVENE BOJE BROJ 3

Koristi je skoro 3.000 proizvoda uključujući Skittles, Nerds, Trolli, proteinski šejkovi, instant proizvodi od pirinča i krompira

Izvor: K1info/euractiv.rs

15/10/2023 > 21:31

podeli vest:

BORBA protiv SLATKIŠA: Kalofornija uvodi ZAKON kojim se ZABRANJUJE upotreba CRVENE BOJE BROJ 3
Foto: Unsplash.com


Gavin Njusom guverner Kalifornije potpisao je značajan zakon koji ima za cilj zabranu crvene boje broj 3 i drugih potencijalno štetnih aditiva u hrani u robi široke potrošnje.

Golden State je postao prvi u zemlji koji je zabranio upotrebu sastojaka koji se nalaze u mnogim popularnim bombonama, pićima i još mnogo toga, prema Environmental Working Group, neprofitnoj ekološkoj zdravstvenoj organizaciji koja je kosponzorisala zakon sa Consumer Reports.

Takođe poznat kao Kalifornijski zakon o bezbednosti hrane, Zakon o skupštini 418  koji su u februaru predstavili članovi skupštine Džesi Gabrijel i Bafi Viks, zabranjuje proizvodnju, prodaju ili distribuciju prehrambenih proizvoda u Kaliforniji koji sadrže crvenu boju br. 3, kalijum bromat, bromovano biljno ulje ili propilparaben.

Kalijum bromat se dodaje pekarskim proizvodima kako bi se testo ojačalo i podiglo više. U nekim pićima, bromovano biljno ulje emulguje aromu citrusa, sprečavajući razdvajanje. Propilparabeni se koriste za antimikrobno konzerviranje hrane.

Skoro 3.000 proizvoda koristi crvenu boju br. 3 kao sastojak, uključujući slatkiše kao što su Skittles, Nerds i Trolli gumene bonbone, proteinski šejkovi, instant proizvodi od pirinča i krompira, i mešavine za kolače u kutijama.

U svom pismu, guverner je ukazao na dostupnost Skittlesa u Evropskoj uniji, nazvavši to "dokazom da je prehrambena industrija sposobna da održava linije proizvoda uz poštovanje različitih zakona o javnom zdravlju".

Foto: Tanjug/AP Photo

Guverner Kalifornije Gavin Njusom

Njusomov potez malo približava SAD okruženju sa hranom poput onog u EU, gde su ove hemikalije zabranjene "zbog naučnih studija koje su pokazale značajnu štetu po javno zdravlje, uključujući povećan rizik od raka, probleme u ponašanju kod dece, štetu za reproduktivni sistem i oštećenje imunološkog sistema", navodi se u Gabrielovom martovskom saopštenju.

- Potpisivanje ovog zakona predstavlja pozitivan korak napred u vezi sa ova četiri aditiva za hranu sve dok Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) ne pregleda i uspostavi ažurirane nacionalne nivoe bezbednosti za ove aditive - rekao je guverner Kalifornije Gavin Njusom u pismu državi Kaliforniji.

Ponovna procena bezbednosti sastojaka hrane "kako novi, relevantni podaci postanu dostupni je važan aspekt FDA hemijskog programa za hranu i ključni deo naše misije bezbednosti hrane" rekao je portparol FDA za CNN. FDA ima program za kontinuirano razmatranje uticaja novih podataka za hemikalije u hrani, uključujući četiri hemikalije u AB-418.

Foto: Unsplash.com

 

- Na osnovu našeg pregleda novih podataka, FDA radi na predloženom pravilu za izmenu naših propisa kako bi se uklonilo ovlašćenje za upotrebu bromovanog biljnog ulja kao sastojka hrane - rekao je on.

Dodao je da regulatorni organi širom sveta imaju različita pravna ovlašćenja i regulatorne programe, i da se odobrenje supstance u različitim jurisdikcijama može razlikovati.

- Na primer, postoje aditivi za boje koji su dozvoljeni za upotrebu u Evropi i drugde, ali nisu odobreni u SAD - rekao je on.

Bezbednost hrane u praksi

Predlog zakona neće biti primenjen do 2027. godine što je značajno vreme za brendove da revidiraju svoje recepte kako bi izbegli ove štetne hemikalije, dodao je Njusom.

- Kalifornijci će i dalje moći da pristupe i uživaju u svojim omiljenim prehrambenim proizvodima, sa većim poverenjem u bezbednost takvih proizvoda - rekao je on.

Foto: Unsplash.com

 

Trenutno u SAD, ove hemikalije se mogu koristiti u hrani zbog rupe u FDA-ovom Federalnom zakonu o hrani, lekovima i kozmetici koji je poznat kao pravilo opšte priznatog kao bezbednog ili GRAS, koje omogućava proizvođačima da koriste sastojke na neki način. 

Ako želite da izbegnete konzumiranje crvene boje br. 3, za hranu možete da proverite liste sastojaka za"FD&C Red #3", a za lekove potražite boje u odeljku "neaktivni sastojci".

Ostavite komentar