Lifestyle > Mozaik

Poznato je koliko su VITAMINI VAŽNI, ali kako da ih SAČUVATE u namirnicama?

Hranljive sastojke iz voća i povrća iskoristićete samo ukoliko se pridržavate ovih saveta

Autor: K1 info/ svetlepote.rs

14/10/2023 > 14:57

podeli vest:

Poznato je koliko su VITAMINI  VAŽNI, ali kako da ih SAČUVATE u namirnicama?
Foto: Freepik.com


To što ste sa pijace doneli korpu punu voća i povrća, spakovali sve u frižider zadovoljni što ćete tokom sedmice imati zdravu hranu, nije garancija da ćete se zdravo hraniti. 

Hranljive sastojke iz voća i povrća maksimalno ćete da iskoristite samo ukoliko se pridržavate saveta na koje mnogi zaboravljaju.

1. Ako želite maksimalno da iskoristite vitamine B i C, nikada ne potapajte sveže povrće već ga samo isperite. Ispirajte ga u mešavini vode, limunovog soka i alkoholnog sirćeta kako bi uništili i do 98% pesticida u kori, a ujedno zadržali hranljive materije.

2. Salate pravite neposredno pre jela, a ne kada vam vremenski najviše odgovara. Narezano voće i povrće koje dugo stoji zbog procesa oksidacije gubi vitamine.

3. Za pravilno sečenje voća i povrća koristite oštar nož jer se količina vitamina A i C smanjuje kada se ove namirnice nagnječe.

4. Sveže voće i povrće treba pojesti u roku od dva, najviše 3 dana. U protivnom, bolje kupite zamrznuto. Primera radi, zamrznuta boranija sadrži više vitamina od sveže koja stoji u frižideru nedelju dana.

5. Spoljašnje, zeleno lišće salate koje je grubo i deluje suvlje, ima više kalcijuma, gvožđa i vitamina A nego ono unutrašnje lišće, bliže sredini.

6. Smrznuto povrće i bobičasto voće ne otapajte pre kuvanja.

7. Lišće kelja i brokolija ima veću vrednost vitamina A od pupoljka ili stabiljki.

8. Da biste očuvali što više hranljivih sastojaka, povrće kuvajte što kraće i u što manje vode, najbolje na pari.

9. Korisne materije iz krompira najbolje ćete iskoristiti ako krompir pečete u rerni ili kuvate sa ljuskom.

10. Uzdržite se od korišćenja sode bikarbone kada kuvate povrće jer ona uništava tiamin i vitamin C.

Ostavite komentar