Lifestyle > Mozaik

Čovek dobio jezivi OSIP OD HRANE, leđa su mu kao IŠIBANA bičem: A sve zbog namirnice koje ima u SVAKOM MARKETU

Po celim leđima izbilo mu je čudno crvenilo koje se širio

Izvor: K1info/telegraf.rs

23/10/2023 > 21:18

podeli vest:

Čovek dobio jezivi OSIP OD HRANE, leđa su mu kao IŠIBANA bičem: A sve zbog namirnice koje ima u SVAKOM MARKETU
Foto: Freepik.com


Jedan čovek (72) morao je hitno da se javi u bolnicu zbog neželjene reakcije na hranu, odnosno bolnog kožnog osipa koji se širio leđima.

Ovaj neobični slučaj detaljno je opisan u žurnalu “The New England Journal Of Medicine”, a priznajemo da priložena fotografija izaziva jezu. Prema izveštaju stručnjaka, pacijent je “pripremio i pojeo obrok sa šitake pečurkama”, vrlo popularnim u istočnoazijskim kuhinjama.

Ove pečurke ne izazivaju probleme ukoliko se kuvaju na temperaturama koje prelaze 145 stepeni Celzijusa, prenosi New York Post.​ Dva dana posle slasnog obroka pojavio se bolni osip na leđima. Čovek je izgledao kao da je izubijan ili išiban.

On se javio lekaru koji je dijagnostikovao “šitake dermatitis”, a koji se pojavljuje kada se pečurke konzumiraju sirove ili nedovoljno skuvane. Ovo stanje je prvi put zabeleženo u Japanu 1977. godine, a najčešće se javlja u Aziji, mada ima slučajeva i u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi.

Pored osipa pacijenti mogu da imaju groznicu, otok, dijareju i nelagodnost prilikom gutanja. Nesrećni čovek je dobio terapiju, kortikosteroide i antihistaminik, pa se koža smirila posle izvesnog vremena.

Ostavite komentar