Lifestyle > Mozaik

PODMLADITE vaše RUKE namirnicama IZ KUHINJE

Kako starimo, koža ruku prolazi kroz mnoge promene od izgleda do teksture, a to je nešto što se nikome od nas ne dopada

Autor: K1 info/ nezavisne.com

27/09/2023 > 21:23

podeli vest:

PODMLADITE vaše RUKE namirnicama IZ KUHINJE
Foto: Freepik.com


Ako se redovno brinete i negujete svoje ruke, možete donekle da usporite starenje kože pa čak i da smanjite već postojeće bore. 

Kako starite koža gubi elastičnost što dovodi do stvaranja bora. Pošto ruke stalno koristite za mnoge aktivnosti, razni deterdženti dodatno ih još oštećuju.  Izlaganje suncu može da izazove gubitak kolagena i da pokida elastinska vlakna (koja su odgovorna za elastičnost kože).

Pušenje oštećuje ne samo vaše unutrašnje organe već i kožu. Nikotin u cigaretama sužava krvne sudove, što zauzvrat smanjuje snabdevanje kože kiseonikom.  Ovaj smanjeni protok krvi doprinosi borama i opuštanju kože. 

Takođe, prekomerno pranje ruku, ponovljeno izlaganje ruku hemikalijama i dehidracija mogu da smanje elastičnost kože i dovesdu do stvaranja bora na vašim rukama.

1. Aloja Vera

Aloja vera sadrži mukopolisaharide koji pomažu u vezivanju vlage u koži. Stimuliše fibroblaste koji proizvode kolagena i elastinska vlakna. Ovo pomaže u smanjenju bora i omekšava kožu. Nanestie gel na ruke i ostavite da deluje 15 do 20 minuta prije nego što ga isperete. 

2. Limunov sok

Sokovi na bazi citrusa imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju oštećenja ćelija. Utvrđeno je da oralna primena ovih smesa povećava proizvodnju kolagena i smanjuje stvaranje bora. Nanesite nekoliko kapi limunovog soka pomešanog sa jogurtom na ruke i ostavite da deluje 15 do 20 minuta prije nego što ga isperete.

3. Banane

Banane su bogate antioksidansima i polifenolima koji pomažu u borbi protiv znakova starenja kao što su bore. Izgnječite bananu, nanesite je na ruke, ostavite da se osuši i isperite. Ponovite ovaj proces dva puta sedmično za najbolje rezultate.

Foto: Shutterstock

 
4. Sok od paradajza

Paradajz je odličan izvor vitamina C koji podstiče proizvodnju kolagena u telu. Takođe, bogat antioksidativni profil paradajza može da pomogne u borbi protiv znakova starenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Popijte jednom dnevno čašu soka od paradajza.

5. Pasta od šargarepe

Šargarepa je bogat izvor vitamina A, koji takođe podstiče proizvodnje kolagena. Skuvajte nekoliko šargarepa, ostavite da se smlači, izgnječite i nanesite na ruke. Ostavite da odstoji pola sata pa isperite mlakom vodom.

6. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može da prodre duboko u kožu i pomgne joj da ostane hidrirana. Uveče, pred spavanje umasirajte nekoliko kapi maslinovog ulja na ruke. Isperite ga ujutru toplom vodom.

7. Pirinčana pasta

Da li ste znali da pirinač usporava starenje kože? Jedinjenja momilaktoni A i B (MA i MB) i tricin u zrnu pirinča su najefikasnija jedinjenja protiv starenja. Sameljite zrna pirinča u prah, pomešajte s ružinom vodom i mlekom. Nanesite pastu na ruke i ostavite da deluje dok se ne osuši. Kada se osuši, isperite pastu mlakom vodom.

8. Kriške krastavca

Krastavac je potencijalno sredstvo protiv bora. Istrljajte krišku krastavca umočenog u med po rukama, fokusirajući se na najdublje i najgore bore. Umasirajte ga najmanje pet minuta pre nego što ga isperete.

Ostavite komentar