Lifestyle > Mozaik

Kako se PRAVE savršene KOKICE? Lako, ako znate kako

Možda će vam pojedini saveti zvučati, ali deluju... a to je najvažnije

Izvor: K1info/mondo.rs

25/09/2023 > 10:06

podeli vest:

Kako se PRAVE savršene KOKICE? Lako, ako znate kako
Foto: Freepik.com


Kokice iz tiganja ili šerpe su zdravija opcija od kupovnih ili onih iz mikrotalasne koje sadrže nezdrave masnoće i aditive. 

Slasne kokice možete lako i brzo da iskokate i kod kuće, bez zagorelih ili neiskokanihh zrna. Dovoljno je da poslušate ove savete i izbegnete neke greške. 

1. Za što više iskokanih zrna

Pre nego što počnete sa kokanjem, kukuruz ubacite u vodu, ocedite i onda nastavite sa spremanjem. Zbog vlage brže će se iskokati, a biće i manje onih neiskokanih. Isti efekat ćete postići ako kukuruz držite u frižideru.

2. Kupili ste loš kukuruz

Zbog lošeg kvaliteta ili skladištenja loš kukuruz kokičar može da bude glavni krivac za neukusne gricalice. Zato je dobro kupovati kokičer od različitih proizvođača dok ne pronađete onaj dobrog kvaliteta. 

3. Imate pogrešnu šerpu ili tiganj

Tiganj ili šerpa debelog dna koje ravnomerno sprovodi toplinu najbolji je izbor, a važno je i da njime možete jednostavno da baratate. Ako je posuda previše teška ili nezgrapna neće biti lako da je protresete. Odličan izbor je tiganj sa poklopcem i to ako ima rupu iz koje izlazi para.

4. Stavili ste premalo ulja

Bez ulja nema finih i mekih kokica. Iako su one iskokane na vrućem vazduhu zdrave, nikada neće biti tako ukusne. 

Ukoliko želite da budu zdravije, možete da ih spremite u maslinovom ulju, ali pazite da ne pojačate temperaturu previše jer ima nižu tačku dimljenja od suncokretovog.  Kokice možete da ispečete i na kokosovom ulju. U posudu srednje veličine dodajte 3 kašike ulja.

Foto: Freepik.com

 
5. Prerano dodajete kukuruz

Da kokice ne zagore, ulje mora da bude vruće, ali ne sme da dimi. Kako biste znali da je dovoljno vruće, ubacite tri kukuruza. Tek kad puknu dodajte ostatak.

6. Ne tresete dovoljno tiganj ili šerpu

Kako kokice ne bi zagorele, tiganj ili lonac treba žustro tresti svakih nekoliko sekundi. Na taj način sprečavate da se zrna zalepe za dno, ali i omogućavate da se svako zrno podjednako zagreje. 

7. Ne puštate paru da izađe

Ukoliko u šerpi bude  previše pare, sigurno će kokice biti žilave. Zato se uz protresanje savetuje da pažljivo podignete poklopac na jednoj strani. Bukvalno nekoliko sekundi će biti dovoljno da para izađe, pa ga onda brzo spustite.

8. Slaba vatra

Vatra za kokice treba da bude jaka, ali kako kukuruz ne bi zagoreo, osim protresanja posude povremeno šerpu možete da maknete sa ringle i da je protesete u vazduh.

Ostavite komentar