Lifestyle > Mozaik

Evo KAKO pravilno DA ZAMRZNETE sezonsko VOĆE i POVRĆE, pa da uživate tokom CELE GODINE

Zamrzavanje voća i povrća odličan je način da uživate u ukusu omiljene hrane tokom cele godine

Autor: K1 ingo/ centar-zdravlja.net

07/09/2023 > 21:17

podeli vest:

Evo KAKO pravilno DA ZAMRZNETE sezonsko VOĆE i POVRĆE, pa da uživate tokom CELE GODINE
Foto: Freepik.com


Sveže voće i povrće imaju svoju sezonu, odnosno vreme kada su najzdraviji i najpristupačniji.

Naravno da bismo svi hteli da u njima uživamo i u doba kada nije njihova sezona. Jedini način da to postignete jeste zamrzavanje.

Pravo vreme je kada su neke vrste voća i povrća na akcijama. Tada možete da uzmete veću količinu, zamrznete ga i u njemu uživate kasnije. Izaberite sveže voće i povrće.

Izaberite sveže voće i povrće.Deo koji želite da iskoristie u narednih nekoliko dana pohranite kao i obično, nema potrebe da ga zamrzavate.

Ostatak voća i povrća dobro operite. Ako ima peteljke, uklonite ih. Odaberite posude za zamrzavanje. Možete da koristite i kesice, ali pazite da u njima ostane što manje vazduha.

Odvojite namirnice tako da po jednoj kesi imate jednu porciju. Na taj način nećete morati odmrzavati sve kako biste iskoristili samo količinu koja vam je potrebna.

Ne zaboravite da zapišete datum. Većina zamrznutog voća i povrća može biti mesecima u zamrzivaču, a da ukus ostane isti.

Foto: Freepik.com

 

Dakle, ne postoji poseban trik kod zamrzavanja voća. Jednostavno ga operite i podelite na porcije. Ako ćete voće posle odmrzavanja da koristite bez termičke obrade, pospite ga s malo šećera.

Kada voće planirate termički da obrađujete posle odmrzavanja, možete od njega da napravite sirup. Pomešajte šećer i vodu i prelijte po voću. U ovom slučaju će plastična posuda biti bolje rešenje od kesa.

Proces zamrzavanja povrća je malo složeniji, ali i dalje jednostavan. Povrće je dobro pre zamrzavanja blanširati, odnosno na kratko prokuvati u posoljenoj vodi. Na taj način će ono zadržati odličan ukus i boju.

Pripremite hladnu vodu dok se povrće kuva i stavite malo leda. Uklonite povrće s šporeta u trenutku kada  voda počne da vri i stavite ga odmah u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.

Kada se povrće ohladi, spakujte ga u zamrzivač. Kada ga odmrznete, nemojte ga previše kuvati jer je blanširanjem već završeno pola posla.

Ostavite komentar